Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els sanchistes tan sols pactaran amb Puig si el president de la Generalitat renuncia a la secretària general del PSPV

Rafael García, alcalde de Burjassot, en la presentació de la seua candidatura a secretari general del PSPV-PSOE

Voro Maroto

València —

L'alcalde de Burjassot, Rafa García, ha presentat aquesta vesprada públicament la seua candidatura a la secretaria general del PSPV-PSOE, càrrec pel qual competirà amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. La guerra entre famílies del partit ja és una realitat.

García compta amb l'aval de Pedro Sánchez i el seu secretari d'organització, José Luis Ábalos. Malgrat açò, ha desvinculat la seua iniciativa -“ha sigut una decisió meditada i personal”- de qualsevol maniobra de Ferraz. “No he parlat amb Sánchez d'açò. N entendria que Madrid es ficara” en la vida de la federació valenciana del PSOE.

Ha justificat el seu pas endavant com una forma de traslladar a la Comunitat Valenciana “l'entusiasme i la mobilització” generats a nivell estatal amb les primàries que han portat a Sánchez a la cúpula del partit. Desenes de militants han abarrotat el saló d'actes de la seu del partit per a escoltar a García.

“El militant ja no està per a pegar cartells i pagar quotes. Cal donar poder a les bases i impulsar el partit. Necessitem una organització viva, reforçar la vida orgànica perquè també millore la gestió en les institucions”. En aqueix pla, la bicefalia -un secretari general exercint de president del Consell- no encaixa.

Per açò, García ha deixat clar que l'única manera de pactar una llista d'integració és que Puig renuncie a la secretaria general per a ser president, un càrrec amb certa càrrega simbòlica però sense poder real. I aliè a la història del partit. “Són nous temps”, ha dit l'alcalde de Burjassot.

García ha recriminat a Puig la seua gestió autocràtica del partit. “S'han pres decisions com abandonar l'executiva federal [Puig ho va fer com a pas previ a la seua participació en l'operació d'enderrocament contra Sánchez] sense consultar a la militància. Amb prou faenes s'ha convocat al comitè nacional”, el fòrum de decisió on l'adreça rendeix comptes entre congressos.

García, no obstant açò, ha defensat la labor del govern valencià -una coalició entre PSPV-PSOE i Compromís amb el suport parlamentari de Podem- presidit per Puig. “Aquest és un procés orgànic”, sense vinculació amb la gestió de la Generalitat, ha repetit diverses vegades a preguntes de la premsa. “Els models antics no funcionen”, ha insistit per a defensar que les bases voten al seu líder.

Del seu projecte per al PSPV, més enllà de l'apoderament de la militància, poc se sap. “En els pròxims dies presentarem un document fet amb les aportacions dels afiliats”. Ha justificat la inconcreció del seu discurs amb un altre missatge a Puig, que ha convocat les primàries per a triar secretari general el 15 de juliol. “Aquest és un procés exprés, convocat amb precipitació i poc temps”.

Etiquetas
stats