Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els detinguts amb Zaplana disposen d’una xarxa d’una desena d’immobiliàries, constructores i firmes de comerç

Sergi Pitarch

València —

Eduardo Zaplana és la principal figura política entre els detinguts en l’operació Erial desplegada aquest dimarts, però amb l’exministre han caigut tres de les seues persones de més confiança des que va arribar a l’alcaldia de Benidorm i d’ací saltà a guanyar les eleccions a la Presidència de la Generalitat l’any 1995, l’etapa en què segons els investigadors hauria amassat una fortuna milionària. Entre aqueixos arrestats hi ha el que va ser el seu número tres en el PP valencià, Joaquín Barceló Llorens, l’esposa d’aquest, Felisa López González, i l’actual assessor fiscal, Francisco Grau Jornet.

Entre els tres són propietaris i administradors de més d’una desena d’empreses. Només Barceló és administrador únic de quatre immobiliàries, tres constructores i una explotadora d’apartaments turístics a Alacant. Felisa López participa en alguna d’aquestes societats i, a més, té dues empreses, una de comerç a l’engròs i una altra al detall, en concret rellotges i bijuteria. Francisco Grau, a més d’assessorar Zaplana, té una assessoria fiscal i és auditor de comptes en una dotzena de societats, encara que en aquest cas no tenen cap vinculació amb la investigació.

Tant Barceló com Grau són dues figures importants a qui Eduardo Zaplana va situar en llocs estratègics quan va ser el totpoderós president de la Generalitat Valenciana. Barceló va ser director de Relacions Institucionals de Terra Mítica, el parc d’atraccions públic que va ser una ruïna, però en el qual van fer negocis empresaris vinculats al PP. Per part seua, Grau va ser secretari del Consell d’Administració de la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM) del 1998 al 2007 i va estar posteriorment en la comissió de control que no va detectar l’enfonsament de la que va ser la cinquena caixa d’Espanya.

L’altra pota de la investigació que dirigeix la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València apunta a les empreses de la família Cotino. La Guàrdia Civil ha citat dijous amb advocat a qui va ser director general de la policia nacional en el Govern d’Aznar, Juan Cotino Ferrer. Dimarts, els agents van detenir dos dels seus nebots, Vicente i José Cotino Escrivá. Vicente és el president de Sedesa, l’empresa registrada durant tot el dia i que apareix en tots els negocis foscos de l’etapa de Francisco Camps en la Generalitat.

En aquesta investigació, els agents busquen informació de la participada de Sedesa Proyectos Eólicos Valencianos SA, en la qual també estaven Endesa (55%) i, a l’inici, Bancaixa. Aquesta societat va ser adjudicatària de diversos parcs d’aerogeneradors dins del pla eòlic impulsat el 2001 quan Eduardo Zaplana era president de la Generalitat.

Vicente Cotino Escrivá té en l’actualitat mitja dotzena d’empreses i a través de Sedesa participa en residències de persones majors i altres negocis vinculats a la contractació pública. Per part seua, José Cotino Escrivá té societats tan diverses com Alquería Dolores, la finca agrícola familiar, una companyia per a l’elaboració de videojocs o una botiga de mobles i il·luminació.

Etiquetas
stats