Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els sindicats reclamen al Consell que accelere el pas i “baixe del titular a la concreció”

La capçalera de la manifestació del Primer de Maig a València

EFE

València —

CCOO-PV i UGT-PV han demanat al Consell aquest diumenge, Primer de Maig –Dia del Treball–, que accelere el pas i “baixe a la concreció” per posar fi a l’economia submergida i resoldre conflictes com el dels horaris comercials.

En la capçalera de la manifestació del Primer de Maig a València i abans de començar l’acte, els líders sindicals han exigit responsabilitat al Govern valencià per a resoldre els conflictes dins del procés de diàleg social obert a la Comunitat Valenciana.

El secretari general de CCOO-PV, Paco Molina, ha reclamat al Govern valencià que baixe “del titular a la concreció” i es comprometa a ajudar les persones; s’ha referit al conflicte d’obertura de locals comercials i ha assegurat que la solució no és obrir “els 365 dies 24 hores cada dia”.

Molina ha assegurat que no hi haurà “xecs en blanc” en el procés de diàleg social, sinó que el sindicat només avalarà “allò que siga responsable i compromés, clar i nítid, per a resoldre els conflictes”.

Per la seua banda, el secretari general d’UGT-PV, Gonzalo Pino, ha considerat que el Govern valencià “ho ha fet bé” l’any que estan governant PSPV i Compromís, perquè ha atés “una gran part” de les situacions de dificultat, però “ha d’accelerar el pas” i escometre mesures com la lluita contra l’economia submergida.

“El Govern ha de posar les eines per a tallar aqueixa situació –que, segons ha dit, suposa el 30% de l’economia–, si no, veurem treballadors que al llarg de la seua vida no tenen drets, però en la vellesa tampoc tenen dret a una pensió digna”, ha assegurat.

Els representants sindicals també s’han pronunciat sobre la situació política a Espanya i Molina ha urgit els partits polítics a gestionar el vot i a comprometre’s amb les verdaderes necessitats de les persones i de les famílies.

Per a Gonzalo Pino, l’esquerra a Espanya “ens ha fallat, ha fracassat” en les negociacions per a formar govern, però ara “tenim una altra oportunitat”, per la qual cosa ha demanat als ciutadans que acudisquen a votar en les eleccions del 26 de juny.

Ximo Puig vol anar “més de pressa”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assistit a la manifestació, ha recordat als periodistes que sempre ha participat en aquest acte del Dia del Treball. “Sóc un president que vol representar dignament els treballadors i per això estic ací”, ha manifestat.

Puig ha reconegut que ell també vol “anar més de pressa” en les polítiques del Consell, però aquest té “una gran dificultat afegida”, el finançament, que provoca que puga gastar la meitat que altres comunitats en polítiques industrials i d’ocupació.

Segons Puig, no es podrà parlar de superació de la crisi mentre hi haja “tantes persones sense faena”, entre ells els joves, no es garantisquen les pensions i els majors de 40 anys no tinguen esperança de futur.

“Des del Govern valencià estem pel diàleg social, el diàleg entre empresaris i treballadors, per superar definitivament una crisi que ha deixat llastat el nostre país”, ha afirmat.

Puig, que s’ha incorporat a la protesta quan han passat els representants de la Federació de Serveis Públics d’UGT, liderada per Luis Lozano, ha estat saludat per nombrosos participants que han parat a saludar-lo mentre esperava per a entrar a la manifestació.

En la manifestació, que ha recorregut els carrers principals de València, hi han participat, a més de Puig, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i els consellers d’Hisenda i Sanitat, Vicent Soler i Carmen Montón, respectivament, entre altres representants polítics del PSPV i de Compromís.

Reivindicació d’un finançament just

L’FSP portava una pancarta en què reclamava un finançament just per a uns serveis públics més forts, i les federacions del comerç advocaven per “diumenges, el comerç tancat”.

Un col·lectiu d’extreballadors de Radiotelevisió Valenciana portava cartells per denunciar que continuen “invisibles” com el PP els va deixar, i hi ha hagut pancartes contra l’acord transatlàntic de lliure comerç i inversió (TTIP).

També han participat en la manifestació el Partit Comunista, Esquerra Unida i Esquerra Republicana, així com també Intersindical, els iaioflautes, els joves precaris i un grup que rebutjava la repressió sindical en Bimbo, entre altres col·lectius.

A València s’han celebrat altres manifestacions organitzades per CGT, USO i la CNT pel Dia del Treball, que UGT i CCOO han convocat també a Alacant, Castelló, Alcoi, Elda, Petrer, Elx i Santa Pola.

Etiquetas
stats