Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els socialistes valencians acaten el no de Ferraz a l’acord per al Senat

Ximo Puig junt a Pedro Sánchez i els seus 'barons'

elDiariocv / Miguel Giménez

València —

La comissió federal de llistes del PSOE ha tancat aquest divendres la porta finalment a la possibilitat que els socialistes valencians arribaren a un acord amb la coalició Compromís-Podem per a votar mútuament els seus candidats al Senat en les eleccions del pròxim 26 de juny. El secretari d’organització del PSPV-PSOE, Alfred Boix, que ha acudit a la reunió, no ha aconseguit convéncer la direcció del partit perquè fera una excepció al veto del secretari general i candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, de qualsevol pacte amb Podem. “És una llàstima”, ha manifestat Boix en eixir de la reunió.

“Era un plantejament institucional, no orgànic”, ha assenyalat Boix en la defensa de la proposta que impulsava el líder dels socialistes valencians i president de la Generalitat, Ximo Puig. Es tractava, ha insistit, d’unir “la singularitat de la Comunitat Valenciana”, on el PP ha governat durant 20 anys i ha deixat un rastre de casos de corrupció i d’abús de poder. “En les últimes eleccions, el PP va traure nou senadors”, ha comentat Boix: “I aqueixa no és la cara de la Comunitat Valenciana, on la majoria ha situat el PP en l’oposició”.

Com ja havia avançat Ximo Puig, els socialistes valencians acaten la decisió de la direcció del PSOE, però no deixen de lamentar-la. “Si la comissió de llistes no ho preveu, lamentablement nosaltres haurem de no preveure-ho”, ha assenyalat el secretari d’Organització del PSPV-PSOE, que ha negat que s’hagen produït “retrets entre companys”. Boix ha insistit en el fet que, encara que se li ha plantejat que “en el projecte general del partit no cap un acord amb Podem”, el que cosa proposaven els socialistes valencians era “un acord amb una coalició on Podem no és la majoria, sinó Compromís”.

Boix no ha confirmat si Ximo Puig assistirà aquest dissabte al Comité Federal del PSOE i ha suggerit que la celebració de la Primavera Educativa, que organitza la Generalitat, pot tenir-lo ocupat.

Oltra “no entén” Pedro Sánchez

La vicepresidenta del Consell i líder de Compromís, Mónica Oltra, ha valorat el rebuig de Ferraz a la proposta de Puig amb un “quina pena!”, i també ha recordat que el PSPV va aprovar l’‘entesa’ per unanimitat. “Cadascú pren les seues decisions i si el PSOE prefereix que el Partit Popular tinga nou senadors, doncs, és una cosa que el Partit Socialista haurà d’explicar a qui haja d’explicar-ho”.

Oltra també ha tingut paraules per a Pedro Sánchez, “quan algú diu que vol avançar cap a un model federal hauria de demostrar-ho fent via, perquè un model federal passa perquè en qüestions com aquesta s’escolte els territoris i les seues propostes”. Segons l’opinió de la dirigent valencianista, el candidat socialista “s’ha equivocat”, perquè “renuncia a tenir majoria en el Senat, i això és el que més m’inquieta i em costa d’entendre”. “Intentaré parlar amb el senyor Sánchez i que m’ho explique”, ha dit.

La portaveu de l’executiu valencià insistia abans de conéixer el ‘no’ del PSOE en l’última proposta defensada per Puig perquè les tres formacions donaren suport mútuament els seus candidats al Senat, una opció, ha assegurat, que permet a tots mantenir la seua autonomia i fer visibles els candidats amb les sigles amb què es presenten, així com també que les forces que donen suport al govern del ‘Botànic’ tinguen nou senadors per la Comunitat Valenciana enfront dels tres que hi ha actualment. “Aquest objectiu fa que meresca la pena explorar la possibilitat del suport mutu des de l’autonomia de cada formació”, ha asseverat Oltra, la qual ha afegit que seria “desitjable” que aquesta reflexió es fera en més territoris “perquè no podem renunciar al fet que la majoria social i electoral que ja tenim es traduïsca en una majoria parlamentària en el Congrés i en el Senat”.

Etiquetas
stats