Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els socialistes valencians es queden sense senadors

La líder del PP valencià, Isabel Bonig, amb dirigents, diputats i senadors populars

elDiariocv

València —

El resultat de l’elecció dels senadors ha tornat a la fórmula clàssica de 9 i 3 a la Comunitat Valenciana, però amb un canvi d’actors significatiu. Si durant dues dècades llargues s’havien repartit així el PP i el PSPV-PSOE les 12 places corresponents a les tres circumscripcions valencianes, el costum que es va trencar en les eleccions de desembre en irrompre Compromís-Podem en el repartiment, amb una senadora per València. Ara són el PP i la coalició A la Valenciana, formada per Compromís, Podem i Esquerra Unida, els que han aconseguit 9 i tres escons en la Cambra Alta. L’única cosa que no ha canviat és que els populars envien a Madrid tres senadors per província.

Per primera vegada en democràcia, el PSPV-PSOE no tindrà cap senador d’elecció directa (Joan Lerma, designat per les Corts Valencianes, serà el solitari representant socialista per la quota autonòmica). Era un resultat previsible quan el líder del PSOE i candidat a president, Pedro Sánchez, va vetar l’intent del líder del PSPV-PSOE i president de la Generalitat, Ximo Puig, d’aconseguir un acord per a votar-se mútuament els candidats amb Compromís i Podem, una maniobra que hauria permés repartir-se 9 senadors entre les tres formacions i relegar el PP a una posició minoritària només amb tres senadors.

S’ha consumat el fet que A la Valenciana haja arrabassat els senadors a Alacant i a Castelló que va aconseguir el PSPV-PSOE encara el desembre. El curiós és que l’única senadora elegida llavors de Compromís-Podem, Dolors Pérez, ha perdut l’escó a les mans del seu company de candidatura Ferran Martínez. Als efectes de la coalició, té importància, ja que, si Pérez pertany a Compromís, els tres senadors d’A la Valenciana elegits aquest 26 de juny (Vicenta Jiménez, Ferran Martínez i Jordi Navarrete) són de Podem.

Pedro Agramunt, del PP, ha tornat a ser el senador valencià més votat, seguit de Marta Torrado i Susana Camarero, a València. Per Alacant, els senadors del PP són Adela Pedrosa, Asunción Sánchez Zaplana i Agustín Almodobar. I per Castelló, Salomé Pradas, Manuel Guillermo Altava i Merche Mallol.

Etiquetas
stats