Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fracàs judicial: el PP de València no aconsegueix que prospere cap de la quinzena de denúncies contra Ribó i els seus regidors

L'assessor del PP a València Luis Salom.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

La nova garrotada judicial que ha patit el denunciant compulsiu del PP de València, Luis Salom, investigat (abans imputat) per presumpte blanqueig en el cas Taula, en decidir el seu propi partit retirar-se de la causa que ell mateix va denunciar contra l’exregidora de València en Comú, María Oliver, de Podem, certifica el fracàs de l’estratègia judicial empresa per aquest assessor municipal des dels inicis del mandat passat.

Al maig del 2015 el pacte d’esquerres entre Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú (marca blanca de Podem) va desbancar el PP de la difunta Rita Barberá després de 24 anys d’hegemonia al capdavant de l’Ajuntament i arrancava una etapa nova amb Joan Ribó com a alcalde.

Al cap de pocs mesos, va esclatar el cas Taula, pel qual van quedar imputats mig centenar de càrrecs del PP de València, entre ells, 9 dels 10 regidors del grup municipal popular de l’Ajuntament i el mateix assessor Luis Salom.

A partir d’aquest moment, Salom va iniciar una ofensiva basada a denunciar davant els jutjats qualsevol pretesa irregularitat en la tramitació d’expedients administratius, en la majoria dels casos pretesos fraccionaments de contractes o presumptes adjudicacions a dit.

Així doncs, va posar al voltant d’una quinzena de denúncies contra diferents càrrecs dels governs d’esquerres, tant del consistori de la ciutat com de la Generalitat Valenciana, inclòs l’alcalde Joan Ribó, amb l’objectiu d’aconseguir titulars efímers del tipus “investigat el regidor...” o “imputat l’alcalde...” en un intent d’equiparar-los amb la seua situació processal i la de gran part del grup popular del mandat passat.

No obstant això, aquestes denúncies s’han arxivat després de les declaracions dels investigats i, per tant, no n’ha acabat cap en judici.

Entre les més cridaneres figura la denúncia que va acabar desestimant l’Audiència de València contra Ribó, que es va veure obligat a declarar com a investigat per haver negat pretesament informació al grup popular sobre una enquesta sociològica de les Falles.

A més, algunes de les actuacions d’arxivament de les seues denúncies han anat acompanyades de correctius ben durs dels jutges, com va passar en la causa contra el regidor socialista d’Hisenda, Ramón Vilar, per l’exempció del pagament de l’impost sobre plusvàlues al PSPV després de la venda de la seua seu al carrer de la Blanqueria.

En el seu escrit, la jutgessa li va retraure que recorreguera a la via penal per a un tema més propi d’un contenciós administratiu i que ho fera un mes després que la Fiscalia arxivara una investigació pel mateix assumpte arran d’una denúncia de Ciutadans.

Tal com va avançar eldiario.es dimecres, l’última causa abocada a l’arxivament és la que afectava l’exregidora de València en Comú, María Oliver, en la qual el mateix PP ha sol·licitat retirar-se del cas com a acusació popular, a més de la devolució de la fiança, després de la petició de sobreseïment de la fiscalia.

Queda pendent una denúncia per presumpte fraccionament de contractes contra el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, que ja ha declarat com a investigat. En aquesta causa finalment tampoc s’ha personat el PP precisament per no fer front a la fiança de 2.000 euros en veure poques possibilitats que la denúncia prospere.

Amb tot, Salom torna a figurar en la nòmina d’assessors del grup municipal popular en el mandat actual, si bé és cert que la seua nova portaveu, María José Catalá, ja va advertir que controlarà de prop l’activitat judicial del polèmic assessor. “Les denúncies judicials es coordinaran des del grup popular i es presentaran quan el procés tinga possibilitats de prosperar”, va assegurar Catalá.

Etiquetas
stats