Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Generalitat nomena per al Consell Econòmic i Social a la dona de l'exdirector de Canal 9 acusat de cobrar mig milió en mossegades de Gürtel

Pedro García, exdirector general d'RTVV.

Sergi Pitarch

València —

0

El Govern Valencià, a proposta de les conselleries d'Igualtat, Economia, Agricultura i Hisenda (tres de Compromís i una del PSPV), ha nomenat Lourdes Soriano Cabanes membre del Consell Econòmic i Social (CES). La proposta inicial parteix del Consell Valencià de Cambres de Comerç, on Soriano és directora general. L'entitat que presideix José Vicente Morata rep anualment 800.000 euros de la subvenció de la Generalitat, quasi la totalitat dels seus ingressos.

El nomenament de Lourdes Soriano i les seues vinculacions familiars les ha recordades el director de valenciaplaza.com, Javier Alfonso, en el seu article d'opinió d'aquest diumenge. Sobre aquest nou membre del CES ha opinat també el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, qui ha dit que “seguim sense escarmentar”, en referència a les relacions i el passat de la nova membre del Consell Econòmic i Social.

Lourdes Soriano és la dona de Pedro García, exdirector general d'RTVV en l'etapa de Francisco Camps, que serà jutjat el mes de març en la peça separada del cas Gürtel que investiga la compra a Teconsa per part de Canal 9 de les pantalles gegants per a retransmetre la visita del PP. La televisió pública va pagar diversos milions d'euros en sobrecostos (el doble del que costava) i la trama Gürtel va repartir la mossegada entre la xarxa corrupta i Pedro García, segons l'escrit d'acusació.

Segons un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la policia nacional, Pedro García hauria cobrat la mossegada -més de 400.000 euros- per facilitar l'adjudicació del contracte i permetre que es pagaran més de 3,5 milions de més.

Com hauria rebut “Peter” aqueixos diners?

Segons l'exhaustiu informe de la UDEF i que haurà d'explicar en el judici que se celebra al març en l'Audiència Nacional el mateix Pedro García, l'empresa de Gürtel Teconsa a través de la seua filial Proinsa va ingressar dues factures de 243.600 i 238.032 euros en les societats valencianes Grup Alvalón 2006 SL i Vinago, els administradors de la qual eren Vicente Torró Casanova i Ana María Martínez Penadés, l'11 de gener de 2007. Segons el mateix informe, la flamant consellera del CES Lourdes Soriano va treballar com a economista en Alvalón, és prima de Torró i la seu social de Vinago està en el mateix edifici on viu el matrimoni entre Pedro García i Lourdes Soriano.

El pagament a aquestes societats valencianes per part de la trama Gürtel es va justificar pels serveis d'intermediació en la compra d'un solar de les Benedictines situat a la província de Zamora i altres serveis presumptament ficticis. Després de l'anàlisi dels comptes de les societats, els investigadors de la policia van detectar que pocs mesos després de rebre els dos ingressos els diners s'inverteixen en tota mena de compres i inversions en Borsa.

La policia, que va interrogar Torró, assegura que la justificació dels ingressos i les posteriors despeses va ser “inconsistent” i que moltes factures “no es corresponen amb una contraprestació real”, sinó que van ser elaborades ad hoc i “emmascaren” el pagament d'una comissió de 415.200 euros “a un tercer” per la seua participació en el contracte entre RTVV, Teconsa i la seua filial. Aqueix tercer seria Pedro García.

És més, com a argument per a apuntalar l'acusació, la Udef precisa que Lourdes Soriano va comprar el 30 de març de 2007, coincidint amb el període que les dues empreses Grup Alvalón 2006 SL i Vinago van realitzar nombroses operacions d'eixida de diners, un Volvo XC90 per un import de 54.475 euros. El vehicle el va abonar la mateixa Soriano a través d'un xec de 15.474 euros a càrrec d'un compte del seu marit i un pagament en metàl·lic de 39.000 euros.

Pedro García va explicar davant el jutge en període d'instrucció que els diners en metàl·lic per a la compra del cotxe provenia de la venda d'uns locals de la seua família a Alzira. Al que va ser director d'RTVV també se li atribueix haver rebut com a regal un Mini Cooper S CAB 5030 per part d'Álvaro Pérez El Bigots, representant de la trama Gürtel a València i “amic” de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps.

García s'asseurà en la banqueta de l'Audiència Nacional per a explicar aquestes operacions encara que ni la seua dona ni Torró hauran d'acudir com a testimonis al procés. L'acusació es basarà en l'esmentat informe de la Udef.

Fonts del Govern valencià han precisat que el nomenament de Soriano és a proposta del Consell de Cambres i és un procediment reglat en el qual només es limiten a realitzar l'aprovació en el ple del Consell. Per tant, descarreguen en el president del Consell de Cambres el nomenament.

Crida l'atenció el desenteniment d'una entitat, com el Consell de Cambres, que rep 800.000 euros anuals de diners públics, i on Morata porta tota la gestió de personal i despeses sense cap interferència de l'administració autonòmica.

Fonts coneixedores del nomenament de Soriano al CES i de la seua presència en la direcció general del Consell de Cambres, han explicat a eldiario.es que Rafa Climent és coneixedor del passat i vinculacions familiars de Soriano. Soriano és també filla de l'històric president de Caixa Ontinyent Rafael Soriano “Pistolo”.

Etiquetas
stats