Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Generalitat crea quatre nous alts càrrecs per reforçar les relacions amb l’UE, ocupació i l’àrea social

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en roda de premsa

Miguel Giménez

València —

Ximo Puig ha consumat la seua primera crisi de govern, que ha estat aprovada per l’últim ple del Consell abans de les vacances. Així, tal com ha anunciat la vicepresidenta, Mónica Oltra, es creen dues delegacions del Consell, una secretaria autonòmica i una direcció general –quatre nous alts càrrecs– amb l’objectiu d’impulsar tres àrees: les relacions amb la Unió Europea, l’àrea social i ocupació.

Aquests nomenaments corresponen a Joan Calabuig, portaveu del PSOE en l’Ajuntament de València, que passa a ser delegat del Consell (equivalent a una secretaria autonòmica) per a la Unió Europea i Relacions Externes; Francesc Xavier Uceda, doctor en desenvolupament local i territori per la Universitat de València i llicenciat en treball social i sociologia per aquesta mateixa universitat, que es farà càrrec de la Delegació del Consell per al Model Social Valencià: “És una de les persones que sap més en el camp social”, com ha reconegut Oltra; Rosa Molero, doctora en psicologia per la Universitat de València i que treballava com a assessora en la Conselleria d’Igualtat, ha estat nomenada directora general d’Infància i Adolescència; i, finalment, es crea la secretaria autonòmica d’Ocupació, que de moment queda vacant fins al setembre.

Oltra ha justificat aquests nomenaments a fi de reforçar unes àrees determinades: “Estem perdent moltes oportunitats en la Unió Europea, per la qual cosa hem apostat per crear una delegació que permeta reforçar les nostres relacions i la nostra presència; pel que fa al model social, som la comunitat pitjor situada quant a prestacions socials; i pel que fa a ocupació, tot el pes requeia en una secretaria autonòmica, cosa que suposava molt d’esforç i que estiguera molt carregada. A més, fins ara havíem afrontat les coses urgents, ara anirem a les importants”.

La vicepresidenta del Consell ha justificat els canvis després d’un any de govern, “fet que ens dóna experiència i perspectiva” a l’hora de dur a terme una remodelació que pretén “redistribuir càrregues per a equilibrar el treball, una reestructuració que ha de servir per a treballar millor i ser més eficients”. De la mateixa manera, ha descartat que els canvis més profunds s’hagen produït en Economia, “no és aquesta la lectura”, i ha defensat el ‘mestissatge’ que han compartit PSPV i Compromís en les diferents conselleries: “Ha estat una bona idea i és evident que funciona, ja que ha donat més bons resultats dels que esperàvem.

Moviments de cadires

A més de la creació dels nous càrrecs, es produeixen diferents moviments en Presidència i les conselleries d’Igualtat, Hisenda, Economia i Sanitat. Així, en Presidència, es crea la Delegació del Consell per a l’UE, de què dependrà la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, que dirigirà Daría Terrádez, fins ara regidora de Serveis Socials en l’Ajuntament de Bétera i que substituirà Regina Laguna. Gustavo Zaragozá, que era director general de Planificació, passa a ocupar la Direcció General d’Anàlisi i Polítiques Públiques, que estava vacant. I en la Direcció General de Relacions Informatives, Marta Hortolà, responsable de Comunicació del PSPV, substitueix Ximo Clemente.

En la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a més de la creació de la Delegació del Consell per al Model Social Valencià i la direcció general de la Infància, cessa Anaïs Menguzzato com a responsable de l’Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, càrrec que ocuparà la diputada nacional socialista María Such, que serà substituïda en el Congrés per Ciprià Císcar.

En Hisenda, María José Mira, exsecretària autonòmica d’Economia amb Rafa Climent, substitueix Ángeles Cuenca com a secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament.

En la Conselleria de Sanitat, Narcís Vázquez, doctor en medicina i exdiputat nacional per Esquerra Unida, dirigirà la secretaria autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, plaça que ocupava Dolores Salas i que estava vacant des que va dimitir.

Finalment, en el departament d’Economia, on hi ha més moviments, Blanca Marín deixa l’Eige i ocuparà el càrrec que deixa María José Mira, a més d’estar pendent el nomenament de la secretaria autonòmica d’Ocupació. L’Ivace, que continua dirigint Julia Company, dependrà directament de Rafa Climent; Diego Macià és el nou director general d’Indústria i Energia; Eva Hernández relleva Juan Ángel Poyatos en la Direcció General de Planificació i Serveis; i María Dolores Parra dirigirà Internacionalització, que va quedar vacant arran de la destitució de Mónica Cucarella.

Etiquetas
stats