Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Generalitat gastarà 175 milions en els grans esdeveniments heretats del PP

Les instal·lacions de l'aeroport de Castelló, sense activitat

Voro Maroto

València —

El nou govern valencià no ha pogut alliberar-se en el seu primer pressupost de la ressaca generada pels grans esdeveniments promoguts durant lustres des de la Generalitat pel PP: l’any 2016, segons el projecte presentat per Hisenda, algunes d’aquestes iniciatives tindran cost. Almenys, de 175 milions d’euros.

La Ciutat de les Arts i les Ciències, el mastodòntic complex dissenyat per Santiago Calatrava a València, absorbirà la major part d’aquesta partida: 116 milions d’euros. L’activitat de l’empresa pública ha resultat quasi sempre deficitària. Des de la inauguració acumula pèrdues per més de 500 milions d’euros a pesar que, segons fonts oficials, registra milions de visites l’any.

Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, la mercantil que gestiona projectes moribunds o en via de ser liquidats, com l’auditori de Torrevella, la Ciutat de les Llengües de Castelló o l’inacabat centre cultural de Benidorm, costarà 31 milions d’euros. El PP va voler liquidar-la després que la Generalitat n’assumirà el monstruós deute (650 milions d’euros), generat pels esmentats i altres ressonants projectes que, en general, van resultar fallits. El Consell també vol liquidar-la.

La societat que gestiona el circuit de Xest, seu del Gran Premi de la Comunitat Valenciana de motociclisme, costarà 13 milions. Circuit del Motor i Promoció Esportiva SA està implicada en les preteses irregularitats, sota investigació judicial, que van envoltar el pagament i l’organització de les proves de Fórmula 1 que va acollir València.

L’Aeroport de Castelló, en funcionament després de la cessió de la gestió, en condicions avantatjoses, a una multinacional, continua sent un llast per al contribuent valencià. El 2016 costarà 9,2 milions d’euros. La Generalitat garanteix ingressos a l’empresa gestora fins que la infraestructura aconseguisca generar negoci en xifres que, ara com ara, es preveuen impossibles. Europa investiga la legalitat de l’acord.

Un altre dels fiascos de la Generalitat, la Ciutat de la Llum, continua costant diners, malgrat que no té activitat des del 2012. Després de pèrdues de més de 400 milions d’euros, la Comissió Europea n’ha forçat la venda al millor postor. El Consell intentarà ara obtenir tots els diners possibles. Mentrestant, l’any 2016, el complex cinematogràfic d’Alacant requerirà 3,3 milions d’euros.

Etiquetas
stats