Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’artífex de la trama del cas Erial reconeix “moltes reunions” de Zaplana amb l’expert uruguaià en blanqueig

Francisco Grau Jornet durant una compareixença en les Corts

Adolf Beltran

València —

0

“Amb aquestes societats, Eduardo Zaplana no té cap relació, però sí que coneix Fernando Belhot [Berhot, segons la transcripció judicial] i ha tingut amb ell moltes reunions”. Així respon a una pregunta sobre les societats usades pretesament per al cobrament de comissions il·legals i el seu camuflatge fiscal Francisco Grau, considerat per la jutgessa del cas Erial l’artífex de la trama de cobrament de mossegades i blanqueig de capitals que implica l’expresident valencià i exministre del PP. D’altra banda, Belhot és un advocat uruguaià especialista a crear entramats d’empreses per a blanquejar capitals amb el qual apareix en contacte Zaplana en el sumari.

Grau, que es presenta com a assessor fiscal de Zaplana, exculpa reiteradament en la seua declaració l’expolític. “En opinió del declarant, si bé Eduardo Zaplana és molt amic de Joaquín Barceló, no té cap relació amb les societats fins ara esmentades”, es recull en un passatge del seu interrogatori, i en un altre reconeix que Zaplana “coneix i és amic” de Roberto Batauche, soci del port esportiu Marina Greenwich, “però no té ni ha tingut cap negoci amb Batauche”. Segons la investigació judicial, la trama d’Erial va intentar comprar aqueix port.

L’únic dels detinguts en l’operació Erial al maig de 2018 que no es va negar a declarar davant la jutgessa va ser Francisco Grau. En canvi, sí que es van acollir al dret de no declarar el mateix Zaplana, el seu pretés testaferro Joaquín Barceló i la seua dona, Felisa López, l’excap de gabinet de Zaplana quan era president, Juan Francisco García, i l’empresari Vicente Cotino, condemnat per haver finançat il·legalment el PP valencià, que pretesament va pagar les mossegades per adjudicacions de la Generalitat Valenciana en el pla eòlic i el concurs de llicències d’ITV.

“No sap per què es refereix Joaquín Barceló a ell com l’artífex de tot l’entramat societari”, es llig en la transcripció de l’interrogatori, en el qual Grau afig que “ha mantingut reunions amb Joaquín Barceló i s’ha hagut d’alçar perquè aquest es posa molt nerviós”.

Tota la declaració enfoca el pretés testaferro de Zaplana i exculpa l’exministre. Grau nega que fora Zaplana qui el va col·locar com a secretari del consell de l’extinta Caixa del Mediterrani (CAM) i al·lega que va ser un germà de Joaquín Ripoll, expresident de la Diputació d’Alacant imputat en el cas Brugal, qui el va proposar, perquè buscaven “professionals d’Alacant que no foren polítics”. Nega també que gestionara el préstec de la CAM amb què Zaplana va comprar sa casa a Madrid i assegura que “no va tindre tracte de favor”

Grau assumeix que va preparar documentació per a l’ampliació de capital de Med Levante, empresa a través de la qual es van cobrar pretesament les mossegades, però al·lega que l’operació li la va portar Barceló, que era l’administrador. Reconeix la compra per aqueixa societat, la propietat de la qual atribueix a Belhot, encara que va ser usada per Cotino per a pagar les comissions de dos apartaments en el port d’Altea, però nega qualsevol interés en l’empresa. “Per molt que se li diga que ho ha manifestat Joaquín Barceló, no és soci de cap de les societats amb ell”, assenyala la transcripció de la seua declaració.

En un altre moment, Grau diu que Belhot “viatja molt i té un patrimoni important per tot el món” i que va enviar molts diners des de Luxemburg. L’advocat uruguaià, explica, “va arribar a tindre un compte amb dos milions d’euros en una sucursal de Madrid”. Malgrat això, assegura que “desconeixia que Belhot estiguera investigat per l’Audiència Nacional per blanqueig de capitals”.

A Grau “no li consta que Eduardo Zaplana tinga relacions societàries amb Belhot, i tampoc li consta que Eduardo Zaplana tinga societats a Andorra”. En un altre moment reconeix “que és cert que va assessorar Joaquín Barceló quan ell mateix li va demanar assessorament per a presentar una documentació a Andorra i el declarant li va dir que havia de presentar comptes anuals, impost de societats, etc.”.

Una part de la investigació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) revela que Zaplana, a més d’uns comptes milionaris a Suïssa que la jutgessa ha bloquejat, hauria usat empreses i comptes bancaris a nom d’intermediaris a Andorra per a blanquejar els diners pretesament llevats de les arques públiques.

Etiquetas
stats