Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'incombustible socialista Joan Lerma: reelegit senador quatre dècades després de la seua primera acta de diputat

Joan Lerma, senador i expresident de la Generalitat.

Miguel Giménez

València —

El socialista Joan Lerma (València, 1951) seguirà quatre anys més -després de quatre dècades en càrrecs públics- en primera línia de la política en ser designat de nou aquest dimecres per les Corts senador territorial valencià. Lerma porta 24 anys en la Cambra Alta -va ser portaveu del grup socialista entre 2004 i 2008 i vicepresident la passada legislatura- i complirà 28 anys i vuit legislatures de forma ininterrompuda en 2023.

Per a la present legislatura, l'expresident de la Generalitat Valenciana s'ha marcat com a objectiu representar “adequadament” els interessos valencians, reivindicant la necessitat de modificar l'actual sistema de finançament, així com treballar perquè la Cambra alta tinga una competència territorial “més ferma”.

Diputat en el Congrés per la circumscripció de València en la I i II legislatures (1979-1983), Lerma va ser elegit diputat en les Corts Valencianes en 1983, any en què va ser nomenat president de la Generalitat Valenciana. Va deixar la prefectura del Consell en 1995, quan el popular Eduardo Zaplana va arribar a la presidència de la Generalitat gràcies al 'pacte del pollastre' del PP amb la Unió Valenciana de Vicente González Lizondo.

Aqueix mateix any, l'exsecretari general del PSPV (va ser el líder dels socialistes valencians entre 1979 i 1997) és designat senador territorial pel Parlament valencià. També en 1995 Felipe González el va nomenar en el seu últim Govern ministre d'Administracions Públiques, càrrec que va ocupar fins a març de 1996, quan el PSOE va perdre les eleccions generals davant el Partit Popular de José María Aznar.

Més longeu que destacats companys del PSOE

Sense ser com Luis Seguí, l'alcalde més longeu d'Espanya amb 47 anys al capdavant de l'Ajuntament alacantí d'Almudaina, Lerma ha superat a històrics del seu partit com Alfonso Guerra, qui a més de ser vicepresident del Govern va ser diputat en el Congrés de forma ininterrompuda entre 1977 i 2015; Felipe González, l'expresident del Govern que va ser diputat entre 1977 i 2004; o Ciprià Císcar, exsecretari d'Organització del PSOE entre 1994 i 2000 que va ser conseller d'Educació amb el mateix Joan Lerma entre 1981 i 1989, diputat autonòmic entre 1983 i 1989 i diputat en el Congrés entre 1989 i 2018 (amb una pausa de deu mesos entre 2015 i 2016).

Intent de presidir el Senat

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana i excap de gabinet de Joan Lerma quan aquest ocupava la prefectura del Consell, va intentar, sense èxit, agilitar els tràmits tan sol unes hores després de les passades eleccions autonòmiques -com les generals, es van celebrar el 28 d'abril passat- perquè les Corts Valencianas pogueren elegir els senadors territorials abans de la constitució del Senat, el passat 21 de maig. L'objectiu d'aquesta maniobra no era un altre que promoure la candidatura de Lerma com a president de la Cambra alta. Finalment no va poder ser.

Etiquetas
stats