Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra culpa el PP del “caos” en els centres de menors

La vicepresidenta valenciana Mónica Oltra en rueda de prensa

Voro Maroto

València —

La vicepresidenta de la Generalitat ha culpat el PP del “caos” en els centres d’acollida de menors després de la seua denúncia “d’indicis de maltractaments” en un recurs de Sogorb (Castelló) i els problemes greus i estructurals en el de Montolivet (València).

El seu relat de la situació molt cru ha estat criticat per la Fiscalia –que assegura que havia avisat unes quantes vegades la Generalitat de les “deficiències” del sistema– i els sindicats i la patronal, que han retret a la consellera de Polítiques Inclusives –sense mencionar-la– “l’alarma i la inquietud que s’està suscitant en l’opinió pública sobre l’atenció i la protecció als menors acollits”.

Oltra ha eixit al davant de les acusacions. D’entrada, diu, el “sistema era deficitari i estava abandonat, era un caos”, després de diversos governs del PP. Apilotament en els centres –120 xavals a Montolivet, amb capacitat per a 50–, absència d’inspeccions –en la Conselleria només hi havia un professional del ram per cada 225 centres–, retards en els pagaments i un sistema parcialment privatitzat, amb entitats privades, quasi totes sense ànim de lucre, prestant gran part de la cobertura.

“Què ha fet el PP en 20 anys?”, ha plantejat la vicepresidenta de manera retòrica. Oltra ha eixit al davant del malestar de la Fiscalia. No consten en la Conselleria informes que avisen dels problemes de Montolivet, assegura. També ha amonestat amb subtilesa els sindicats arran de les seues crítiques. Una de les seues tasques, assegura, és vetlar perquè els treballadors exercisquen la seua funció en condicions dignes, condicions que no es donarien a Montolivet.

Un centre de menors indigne

La vicepresidenta també ha defensat la diligència del seu departament pel que fa a Montolivet. Aquest centre, que atén sobretot menors estrangers sense família, és un polvorí. Les instal·lacions són tercermundistes i els menors, alguns dels quals conflictius, hi vivien amuntegats.

La Conselleria ja ha abaixat la ràtio d’ocupació –on va arribar a haver-hi 120 adolescents, només en queden 40–, però va decidir tancar el centre, de propietat i gestió pública, perquè ni les instal·lacions ni la ubicació eren adequades. Una denúncia per abusos sexuals en va ratificar –i va fer més apressant– la clausura definitiva.

Aquesta clausura no s’ha produït perquè la Conselleria no ha trobat una ubicació alternativa. El centre de recepció que es construeix a Llíria no estarà disponible fins al segon semestre del 2018. L’intent de fer servir les instal·lacions d’un orde religiós a l’Eliana no es va concretar per l’oposició dels veïns i la falta de col·laboració de l’alcalde, del PSOE.

“Hi ha gent per a tot”, ha dit Oltra d’ells, a qui ha acusat vetladament de poc solidaris. A l’Eliana donen una versió diferent dels fets. Fracassades les dues primeres alternatives, els menors de Montolivet seran traslladats a Bunyol al final del juny, quan el centre es tancarà.

“Hem treballat molt i de la manera més ràpida possible”, diu Oltra. “Ha estat dos anys passejant” i sense fer-hi res, assegura el PP.

Etiquetas
stats