Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mónica Oltra es desmarca de Podem: “Seria absurd facilitar governs del PP en les comunitats autònomes”

El president Ximo Puig i la vicepresidenta Mónica Oltra durant l’entrevista

Miguel Giménez

València —

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la vicepresidenta Mónica Oltra han defensat el “blindatge” d’un Consell del ‘Botànic’ “a prova de bombes” que “ha aconseguit estabilitat, honradesa i diàleg” en aquesta legislatura. Puig i Oltra, que han estat entrevistats per Carles Alsina en el programa “Más de uno” d’Onda Cero, han explicat que han hagut de “reparar el mal que s’ha fet a aquesta comunitat i atendre les persones que tenen més dificultat”.

La líder de Compromís, que ha apuntat que no recorda cap tema en què no s’hagen posat d’acord el president i ella, ha incidit en el fet que el sistema de finançament autonòmic fa dos anys que ha caducat: “Hi ha una fractura silenciosa, ja que algú que naix ací –a la Comunitat Valenciana– té menys oportunitats que algú que naix en un altre lloc d’Espanya. Això trenca la cohesió social”.

Precisament, dimecres el Consell protagonitzava un acte a Madrid amb l’objectiu de fer visible el ‘problema valencià’ a la capital d’Espanya. En aquest sentit, el president apuntava que, si bé és cert que les singularitats dels territoris s’han de preservar, “cada valencià rep 253 euros menys l’any que la mitjana nacional”.

A més, han criticat l’actitud de l’executiu de Mariano Rajoy, “que ha estat en funcions per al que ha volgut”, pels recursos que han presentat davant del Constitucional, com és el cas de la sanitat universal. En aquest sentit, la vicepresidenta ha sentenciat que el Partit Popular “ha fet molt de mal a la gent”.

Acord d’investidura

El líder del PSPV ha recordat que en la situació que vivim només hi ha dues alternatives: eleccions o un govern en minoria. No obstant això, ha citat Rajoy a indicar la seua posició. També s’ha referit al fet que no té coneixença que Pedro Sánchez tinguera un pacte amb Podem i els nacionalistes per a formar govern.

Precisament, sobre el Partit Popular, Ximo Puig ha dit que el PP “està tenallat per la corrupció i s’ha finançat il·legalment” i ha matisat: “El que ha passat ací –moltes coses que no podem oblidar– no ho dic jo, ho diuen els fiscals i la policia”. “I ens han deixat 43.000 milions de deute, que és el més alt de totes les comunitats autònomes”, ha explicat.

Independentment del que faça el PSOE en una possible nova sessió d’investidura de Mariano Rajoy, Mónica Oltra ha insistit en el fet que el govern valencià està “blindat” perquè els seus fonaments “passen pels drets dels valencians”, que estan per davant dels interessos dels partits.

Així mateix, ha explicat que seria “absurd” que Compromís, que “dóna estabilitat al govern valencià”, facilitara un govern del PP a la Comunitat Valenciana o que altres partits feren el mateix en altres comunitats perquè algú fera possible un nou govern del PP a Madrid. A més, la vicepresidenta ha expressat els seus “dubtes” sobre si es va estar encertats en la decisió de votar en contra de Pedro Sánchez al març.

Situació a Catalunya

Puig i Oltra també s’han referit a la situació a Catalunya després de la resolució del Parlament. Així, el líder del PSPV ha qualificat de “mala notícia” la convocatòria del referèndum d’autodeterminació, ja que Catalunya “representa molt per a Espanya”. Per això, ha insistit en el fet que es tracta d’una qüestió política de què cal parlar.

Per a Oltra, “no pot ser que hi haja aquest abisme entre el govern d’Espanya i el govern de Catalunya”, i ha recordat que València té molts interessos en joc a Catalunya.

Polèmica sobre la paella

Durant l’entrevista també hi ha hagut moments més distesos, com ara quan el cap del Consell i la vicepresidenta s’han referit a la polèmica recepta de paella del cuiner anglés Jaime Oliver. “La paella no és arròs amb coses”, ha indicat Oltra, mentre que Puig ha exigit “duresa absoluta” contra el xoriço en la paella, encara que ha ressenyat: “Estem acostumats a debats esperpèntics”.

Etiquetas
stats