Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Mónica Oltra: “Tres mesos són més que suficients per a aprovar un nou model de finançament autonòmic”

La vicepresidenta valenciana, Mónica Oltra, en roda de premsa

Miguel Giménez

València —

El Govern valencià es mostra “moderadament satisfet” amb els resultats de la trobada que va mantenir el cap del Consell, Ximo Puig, amb Mariano Rajoy aquest dijous a la Moncloa. Així ho ha reconegut la vicepresidenta Mónica Oltra, qui no obstant açò ha puntualitzat que tampoc han pogut abordar el tema en profunditat en el ple de l'Executiu valencià celebrat aquest divendres, ja que el president es troba de viatge institucional a Alemanya: “La setmana vinent ens informarà amb tot detall de l'entrevista, que s'emmarca dins de la normalitat que ha d'existir en la relació entre institucions”.

En aquesta trobada, concertada el cap de setmana passat per via telefònica coincidint amb la visita de Rajoy a València per a participar en la Interparlamentària del Partit Popular, el president va assegurar que intentaria complir els terminis per a l'engegada del nou sistema de finançament -en principi, i tal com es va acordar en la conferència de presidents havia d'aprovar-se enguany- així com també va deixar una porta oberta al reconeixement del deute històric.

La vicepresidenta creu que és possible que el nou sistema de finançament autonòmic estiga llest enguany: “El treball està fet, ací està l'informe de la comissió d'experts [que incloïa un vot particular de l'expert valencià, Francisco Pérez, referent a la quitació del deute] que diu per on han d'anar les línies del nou sistema, i encara queden més de tres mesos. Tot és qüestió de voluntat política”.

Oltra considera que la trobada d'aquesta setmana és “un pas” i ha insistit en la necessitat de majors recursos per a garantir la igualtat de drets dels ciutadans. “Açò s'aconsegueix per dues vies: l'augment del finançament, l'actual model està caducat des de fa anys i és discriminatori; i la regularització del deute històric derivat, no del balafiament i la mala gestió dels governs anteriors, sinó de l'infrafinançament”, ha apuntat la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, qui ha insistit que el problema se centra en la falta d'ingressos.

Per açò, des de les institucions valencianes van a mantenir les reivindicacions d'un millor finançament, inversions adequades al pes poblacional -“a més d'exigir les que resten pendents que no s'han realitzat”- i la regularització del deute. “Totes aquestes exigències van ser acordades per unanimitat dels cinc grups de les Corts i també són reclamades pels agents econòmics i socials valencians”, ha dit.

Per açò, ha insistit que participaran en l'acte reivindicatiu que està previst per a l'entorn del 9 d'Octubre que impulsen els agents socials i econòmics, “és cert que Catalunya ho eclipsa tot, però en aquest tema la data no és l'important, sinó la unitat d'acció”. A més, ha puntualitzat que aquesta mobilització no és “contra ningú”, sinó per a deixar clar que “no volem seguir sent una comunitat de segona”. “Nosaltres plantegem que totes les comunitats, almenys les de règim comú, hem d'anar a més, encara que algunes, com nosaltres, hauríem d'anar més enllà perquè partim d'un pitjor finançament”, ha recalcat la vicepresidenta, qui ha assenyalat com “els millors índexs de benestar en qualsevol indicador sempre coincideixen amb les comunitats que estan millor finançades”.

Etiquetas
stats