Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Oltra: “Al cap de sis mesos la meitat dels objectius del Botànic estan abordats o solucionats”

La vicepresidenta del Govern valencià, Mònica Oltra

EFE

València —

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha afirmat que el pacte de govern en la Generalitat Valenciana –l’Acord del Botànic– progressa tan “ràpidament” que a la primavera caldrà actualitzar les seues línies per a “continuar avançant”, perquè al cap de sis mesos la meitat dels objectius estan abordats o solucionats.

“Em fa feliç que anem avançant a aquest ritme, amb tanta rapidesa”, assenyala Oltra en una entrevista amb EFE, en què es confessa “orgullosa” que en els primers mesos del nou Consell hagen fet realitat la prioritat del pacte aconseguit entre PSPV, Compromís i Podem, que és “rescatar persones”.

Preguntada sobre si, aprofitant aqueixa actualització del pacte, seria el moment que Podem entrara en el Consell, Oltra insisteix en el fet que cal “separar el què del qui” i que abans que res són les polítiques, per la qual cosa “de moment, a la primavera”, cal tractar “el què”.

Al seu parer, les eleccions generals acabades de fer “enforteixen” no solament la seua relació amb el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, sinó la relació interna del Consell, perquè s’obri un panorama de possibilitats després de tenir un Govern central que “sempre ha tancat la porta” al Consell.

“El canvi de Govern a Espanya és una cosa que enfortirà el Govern valencià, perquè sens dubte ens anirà millor”, assegura Oltra, la qual afig que “realment, a Espanya i als territoris no els podia anar pitjor” que amb l’executiu de Rajoy, amb la qual cosa, a partir d’ací, “tot ja cap amunt”.

Reivindica que han aconseguit construir un Consell “plural, divers, en què les decisions s’han de prendre per acord, dialogant”, una cosa que també ha de passar ara amb el Govern d’Espanya, perquè “és un temps nou, i el que no ho entenga ho tindrà difícil en el futur”.

“Mesquinesa política” del PP

Oltra lamenta que al PP li moleste que l’actual Consell haja generat uns “llaços de solidaritat” i fins i tot d’“afecte” que fan que funcionen “com un equip”, i considera aqueixa actitud una “mesquinesa política” d’un partit que va tenir en l’últim Consell d’Alberto Fabra l’executiu “més dividit” de la història autonòmica.

“Allà els egos eren tan grans que es miraven de reüll i els uns no es feien amb els altres”, assegura la vicepresidenta, que afirma que en el Consell actual es miren “ als ulls” i considera que el PP hauria de tenir “una mica d’humilitat”, sobretot després de la “canyada” dels últims comicis.

La vicepresidenta considera que és “un poc prompte” per a parlar ja de la carrera presidencial de les autonòmiques del 2019, i que el que ara correspon és “governar bé” i dur a terme el pacte del Botànic, per a la qual cosa ja tenen els primers Pressupostos del nou Consell.

Pressupostos “perfectes”

Afirma que no són uns Pressupostos “perfectes”, perquè cal un finançament autonòmic millor, però permetran posar en marxa projectes per a “desfer tot el patiment que va deixar el PP” i abordar el repte més important d’aquesta legislatura, que és el canvi del model productiu.

Oltra admet que “de segur que hi ha coses” que podrien haver “fet millor”, però es mostra “bastant satisfeta” de la tasca del Consell i considera que no han comés errors “grossos”, encara que ser “novells” els ha portat, per exemple, a “tardar una mica” a elaborar els reglaments de funcionament de les conselleries.

Sobre Radiotelevisió Valenciana, espera que en el primer semestre de 2016 puga posar-se en marxa el nou servei, a pesar de les “moltes traves judicials” pel tancament “demencial” del PP, i sobre els refugiats afirma que és un “espina” que porta clavada per la “crueltat” d’un Govern central que no ha acceptat les solucions de la Comunitat.

Etiquetas
stats