Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

PP i Ciutadans recruen la guerra contra Vicent Marzà a compte de la llengua

El secretari autonòmic Miguel Soler i el conseller d’Educació Vicent Marzà en roda de premsa

Miguel Giménez

València —

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, presentava aquesta mateixa setmana l’esborrany del nou decret de plurilingüisme del Consell del Botànic, una norma que pretén implantar un model trilingüe que permeta als alumnes valencians –de manera progressiva fins al 2023– augmentar el domini de tres llengües: valencià, castellà i anglés. Els centres podran escollir el nivell que volen implantar i es pretén potenciar la destresa dels alumnes en valencià i en anglés.

L’esborrany del decret arribava a penes uns dies després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciara durant el debat de política general la intenció d’impulsar –juntament amb partits polítics i entitats socials– un gran pacte valencià per l’educació per a desplegar una Llei integral de l’educació en l’àmbit autonòmic.

No obstant això, no sembla que siga possible aqueix pacte a què aspira el cap del Consell, vistes les crítiques que ha rebut la proposta de Marzà pel Partit Popular i Ciutadans. Ambdós partits fa mesos que fan front comú en la defensa de la concertada davant dels pretesos “atacs” de l’executiu valencià i ara han posat l’objectiu en la proposta plurilingüe del conseller valencianista.

En aquest sentit, els populars –que, com Ciutadans, van donar suport de manera activa a les manifestacions de la concertada de fa uns quants mesos contra Marzà– han anunciat que mobilitzaran els seus càrrecs públics i militants i simpatitzants contra la proposta en matèria de plurilingüisme. I no s’han quedat ací. La líder del PPCV, Isabel Bonig, va amenaçar de recórrer als tribunals per a impugnar la futura norma. A més, PSPV, Compromís i Podem rebutjaven aquesta mateixa setmana una proposta de llei en matèria educativa presentada pels populars.

En aquesta mateixa línia s’expressaven des de la formació taronja, que qualificaven el decret del conseller d’Educació d’“idea”, alhora que l’acusaven de “sectarisme” i de “polititzar” l’ensenyament. És més, el portaveu de Ciutadans en les Corts, Alexis Marí, es va referir a l’esborrany de Marzà com “una immersió lingüística encoberta” i va advertir que utilitzaria “tota l’artilleria política” contra el conseller de Compromís. Així les coses, queda lluny qualsevol possibilitat d’un gran acord de consens per a assolir un pacte valencià per l’educació, que alguns prefereixen utilitzar com a arma política.

Etiquetas
stats