eldiario.es

9

El PP inunda de senyeres les Corts contra la derogació de la 'Llei de Símbols'

PSPV-PSOE, Compromís i Podem i, parcialment, Ciutadans, voten l’abolició de la norma que va crear una policia identitària

Los diputados del PP con senyeres en sus escaños de las Corts Valencianes tras la derogación de la Ley de Señas de Identidad.

Els diputats del PP amb senyeres als seus escons de les Corts Valencianes després de la derogació de la Llei de senyals d’identitat. PP

PSPV-PSOE, Compromís, Podem i, parcialment, Ciutadans han derogat la Llei de senyals d’identitat, una norma aprovada en solitari pel PP dos mesos abans de la fi de la legislatura passada que va crear una mena de policia identitària, l’Observatori dels Senyals d’Identitat Valencians, un organisme amb capacitat per a frustrar la concessió de subvencions a entitats que no compartiren la definició de valencianitat consagrada per la reglamentació del PP.

Entre altres coses, aquesta llei volia defensar els bous al carrer, les manifestacions religioses tradicionals, el segle d’or, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, les bandes de música, el cant d’estil, la pilota, la gastronomia, la columbicultura, les festes populars arrelades o la llengua valenciana diferenciada radicalment, sense atendre criteris científics, de la catalana. La norma no ha durat ni un any.

Els dos partits del govern valencià (PSOE i Compromís), el seu suport parlamentari (Podem) i un partit de l’oposició, Ciutadans (amb 7 dels 13 diputats; els altres sis s’hi ha abstingut) han abolit la llei amb criteris bastant semblants. Hi ha hagut moltes crítiques al text: discrimina entre valencians bons i roïns, reparteix carnets de valencianitat, margina sectors ben amplis que no s’identifiquen amb unes idees determinades, pretén emparar símbols ja protegits per les lleis i, singularment, per l’Estatut d’Autonomia, o simplement vol regular la manera com milions de persones han de sentir la seua terra, una cosa impossible de fer, en paraules de Josep Nadal, diputat de Compromís.

Ciutadans, que havia avançat el seu suport a la derogació, ha matisat finalment la seua posició. Tot i que pensen que la llei “no protegeix res i ofereix una imatge rància” de la Comunitat Valenciana, gairebé la meitat del grup no ha donat suport a la derogació. Una manera d’avisar el Consell, i més directament Compromís, que aquest partit no secundarà el pretés catalanisme o ànim de trencar Espanya que insistentment el partit d’Albert Rivera atribueix a la coalició valencianista.

Debat agre amb exhibició final de senyeres

El debat parlamentari ha estat aspre, agre moltes vegades. Jorge Bellver, portaveu del PP en l’afer, ha reivindicat la validesa de la mesura i ha recriminat a tots els grups, Ciutadans inclòs, un atac als senyals d’identitat valencians. “Al final, allò que els mou és el seu amor a la quadribarrada”, la bandera catalana, ha dit mirant a la bancada de Compromís i recuperant un debat de fa gairebé 40 anys, en què la crispació va dominar l’anomenada Batalla de València, discussió al voltant dels símbols (denominació, bandera…) que havien d’acollir-se amb el naixement de l’autonomia.

En senyal de protesta, els parlamentaris del PP han penjat senyeres als seus escons al final del debat. La Llei de senyals d’identitat ja és història.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha