Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
ENQUESTA | CELESTE-TEL

El PSPV es puja a la primera posició a la Comunitat Valenciana amb els vots que arrossega de Podem i Compromís

Foto montaje: Ximo Puig y Mónica Oltra

Gonzalo Cortizo

Les eleccions autonòmiques per al nou govern de la Comunitat Valenciana poden suposar el retorn del PSPV-PSOE a la primera posició de l’escala política, després de 28 anys allunyats d’aqueixa posició. El PSOE serà la força més votada, tal com assenyala el baròmetre especial elaborat per Celeste-Tel per a eldiario.es. La major part del creixement dels socialistes prové dels vots que reben d’àmbits pròxims a Podem i Compromís.

Segons les dades del sondeig, el 33,1% dels votants de Podem el 2015, optarien ara per la candidatura que lidera Ximo Puig. En el cas de Compromís un 11,7% del seu electorat declara la intenció de canviar el vot a favor del PSOE. Aqueixa transferència soluciona la guerra soterrada entre les formacions que van participar del Pacte del Botànic, a favor de qui va arribar a la presidència arran d’aqueix suport i aclareix una qüestió en dubte fins ara i apuntada en el primer lliurament d’aquest sondeig: la suma de Compromís  i Podem no supera els suports que el PSOE obté pel seu compte.

Quant a la dreta, Vox es beneficia de la fugida de votants que rep de PP i Ciutadans. Un 9,2% dels votants del PP el 2015 opten ara per la formació d’extrema dreta, segons el sondeig. En el cas de Ciutadans, la fugida cap a Vox es xifra en un 15,3% del seu electorat.



El PSPV-PSOE és el partit que fidelitza millor els seus votants del 2015. Reté el 80,1% dels seus electors en aquella cita electoral. El Partit Popular és el segon en fidelització, amb un registre del 76,9%. El segueixen Compromís (72,3%), Ciutadans (70,1%) i, en últim lloc, Unides Podem-EUPV (41,4%).

Vox, al capdavant entre els nous votants

La irrupció de Vox en el parlamentarisme valencià s’explica en bona mesura pel suport que reben de votants nous i dels que van decidir abstindre’s en les eleccions del 2015. La formació d’extrema dreta és la primera en el rànquing de votants nous. Un 22,4% dels que votaran el 28A per primera vegada asseguren que optaran pel partit que lidera Santiago Abascal a escala de l’Estat.

Ciutadans també pesca en el calador del votant que s’estrena. un 20,9% dels que diuen que aniran a les urnes per primera vegada, triaran la papereta taronja el diumenge 28 d’abril. En tercer lloc se situa el Partit Socialista: un 19,4% dels novells optaran per la llista que lidera Ximo Puig.



Etiquetas
stats