Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pedro Sánchez promet consultar als militants tots els acords de Govern si recupera la secretaria general

L’exlíder socialista, Pedro Sánchez, en arribar a l’acte celebrat a Castelló

Belén Toledo

Castelló —

“Saber que se puede, pintarse la cara color esperanza”. Amb aquesta tornada d’una cançó ben coneguda sonant per megafonia, l’exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez va entrar a l’acte organitzat dimecres a la nit a Castelló pels seus partidaris. La sala, amb un aforament de 500 persones segons els organitzadors de l’acte, va arribar a encabir els 900 assistents, a què calia sumar els més de 200 que es van quedar sense poder-hi entrar.

Els militants van esperar Sánchez amb crits de “no és no” i van ovacionar el seu nom en un ambient d’eufòria. Va haver-hi banderes del PSOE i dues pancartes en suport a l’exlíder i amb la petició de “congrés ara mateix”. “Benvinguts a la festa, perquè això realment és una festa”, va dir Josep Lluís Grau, exsenador, el primer a intervenir-hi.

Pedro Sánchez va ser l’últim a prendre la paraula. Va anunciar que es compromet a incloure en els estatuts del PSOE com a obligatòria la consulta als militants de tots els acords de govern, en cas que guanye les primàries. Va prometre un PSOE “sense ingerències” en què cap poder no “podrà callar, ningú no podrà”. Sánchez no es va referir en cap moment als seus adversaris interns: Patxi López, que ja ha anunciat la seua candidatura a les primàries, i Susana Díaz, que continua sense revelar si s’hi presentarà o no. L’exsecretari general va demanar “respecte” i “no buscar adversaris” dins del partit, sinó fora, “en el Partit Popular”.

Per una “aliança amb forces progressistes”

Sánchez va afirmar que està a punt per a liderar el PSOE, perquè “jo no sóc el mateix de fa tres anys, hui tinc més ganes i experiència que mai”. Va dir que l’organització se situa “en una cruïlla”, entre quedar-se “en terra de ningú” o “apostar per una aliança amb forces progressistes”. En aquest sentit, va prendre com a referent “l’entesa” a Lisboa “que està fent que Portugal vaja canviant”.

A més, va recordar que “això ja passa en moltes comunitats autònomes, com aquesta”, en referència al Govern valencià, format pel PSOE i Compromís. Aquest executiu està liderat per Ximo Puig, un dels barons socialistes pròxims a l’actual gestora, que no va acudir a escoltar Sánchez malgrat ser militant de la província de Castelló.

Sánchez va destacar la importància del pròxim congrés del PSOE, anunciat per al juny, i el va comparar amb el del 1979 “en què es van superar les tesis marxistes”, perquè “el partit de llavors va fer un exercici d’adaptació a la societat d’aquell moment i al cap de tres anys va obtenir la victòria en les eleccions generals”. Va destacar que la formació només pot superar la crisi interna “votant. No acceptem la fórmula d’alguns companys de resoldre la crisi per dalt, amb una candidatura única”. També va anunciar que, si guanya les primàries, “exigiré la mateixa lleialtat que m’exigiré a mi mateix si perd”.

A l’acte no va anar cap alt càrrec ni referent orgànic de la Comunitat Valenciana, més enllà de José Luis Ábalos, diputat i partidari declarat de Sánchez. Preguntat per aquesta circumstància, Odón Elorza, diputat socialista i un dels participants en l’acte d’ahir, va opinar per a eldiario.es que “estic convençut que molts càrrecs públics que ara es posen de perfil perquè estan ací veient què passarà, quan comproven que el projecte col·lectiu de Pedro Sánchez és cavall guanyador, es mouran i s’hi apuntaran”.

“Gestora impostora”

L’acte va estar esquitxat de queixes contra l’actuació de la gestora que lidera el partit des de la dimissió de Pedro Sánchez. “Cap dels votants no s’ha dirigit a nosaltres per donar-nos l’enhorabona abstenint-se”, va dir Rocío Ibáñez, regidora al poble castellonenc d’Altura. “Gestora, impostora!”, van cridar entre el públic. “Us puc dir que a mi i als nostres companys que els militants tenim la paella pel mànec”, va afirmar Ibáñez.

Zaida Cantera, diputada socialista, va criticar també les decisions de la direcció actual del PSOE. Va afirmar que “l’estat del benestar” que els militants van aconseguir està en perill. “On estan els drets que vau aconseguir? I què va fer el PSOE? S’hi va abstenir! S’hi va abstenir davant del Govern més corrupte de tot Europa!”, va clamar davant d’un públic entregat, entre el qual va destacar una veu que va demanar: “Barons fora!”.

Primàries “lliures” i “sense trampes”

Odón Elorza, diputat socialista, va elogiar el “moviment pacífic i rebel” dels militants que s’han organitzat en plataformes per donar suport a Sánchez. “Diuen que Pedro Sánchez està sol”, va ironitzar, però “té al darrere un munt de militants”. Elorza va demanar als partidaris de l’exsecretari general “evitar la desqualificació a qui pense diferent” i va demanar unes “primàries lliures i sense trampes”.

Etiquetas
stats