Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Podem s’alia amb Ciutadans per marcar la política urbanística del Consell

Els portaveus de Ciutadans i de Podem (Carolina Punset i Antonio Montiel) a les Corts

Adolf Beltran

València —

“Potser si no hi estiguérem Montiel i Punset no es donaria aquesta col·laboració de Podem i Ciutadans”, ha advertit amb ironia la portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Carolina Punset, quan hi ha presentat, juntament amb Antonio Montiel, portaveu de Podem, dues proposicions de llei conjuntes en matèria d’urbanisme i habitatge que persegueixen marcar al Consell l’agenda de la seua política urbanística.

Es tracta d’una iniciativa perquè la Sareb, l’empresa pública que gestiona els actius tòxics de la bambolla immobiliària, destine habitatge a usos socials i que planteja la necessitat de desenvolupar “un model urbanístic nou per a la Comunitat Valenciana”.

La coincidència de la preocupació per aquests temes en les trajectòries de Punset i Montiel explica la convergència de dos grups que, en altres temes, com el model territorial i d’Estat, estan molt allunyats, ha advertit la dirigent de Ciutadans. Punset ha desgranat cinc objectius: “fer que la normativa urbanística dels ajuntaments no estiga desfasada” obligant a renovar cada 10 anys els plans generals; “reorientar el sector de la construcció envers la rehabilitació i l’eficiència energètica”, com ja passa en altres països europeus; “fer desaparéixer figures com les actuacions territorials estratègiques” i les que permeten la gestió indirecta de sòl; garantir que s’executen les sancions per irregularitats urbanístiques“ i impulsar ”un ús social del parc d’habitatges“.

“Hi ha expectatives raonables de canvi si en canviem el model”, ha insistit Montiel, que ha sumat als arguments de Punset la creació d’una ponència a les Corts Valencianes per a redactar una llei urbanística valenciana nova. “Es tracta de modificacions que els grans partits mai no faran”, ha comentat Punset, que ha criticat el PP i el PSOE per les seues polítiques urbanístiques i ha apel·lat al fet que “els partits emergents”, com ara Ciutadans i Podem, tenen la prioritat de canviar les regles per a evitar la corrupció que ha alimentat l’especulació urbanística i per a afavorir un model econòmic que garantisca llocs de treball de manera més estable.

“Ja se n’ha parlat, efectivament, en el Pacte del Botànic”, ha reconegut el portaveu de Podem sobre el contingut de les iniciatives i ha reivindicat que “el Parlament té vida pròpia” en justificar que els grups tinguen “les seues pròpies iniciatives per a marcar l’agenda del Consell”. La portaveu de Ciutadans, al seu torn, s’ha desmarcat de qualsevol aproximació a l’acord subscrit precisament per Podem amb el PSPV-PSOE i Compromís que garanteix la base parlamentària del Consell que presideix el socialista Ximo Puig. “M’exaspera que convertisquen la política en paraules buides. Volem mesures concretes; en això consisteix la política”, ha sentenciat Punset.

Etiquetas
stats