Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La marca de Podem a Orpesa volia prohibir el valencià en l’ajuntament

La regidora de Si Que Es Pot a Orpesa, Arantxa Martínez, en un vídeo explicatiu del ple municipal del mes de març difós en el Facebook de l’Assemblea Ciutadana d’Orpesa
Valencia —

Si Que Es Pot, la marca blanca de Podem a Orpesa (Castelló, 9.500 habitants), ha redactat una moció per a proscriure l’ús del valencià en els plens, en les rodes de premsa, en els edictes, en les convocatòries i, en general, en tota la difusió d’informació que faça l’Ajuntament del municipi.

La petició encara no ha estat registrada oficialment però es podria haver debatut en el pròxim ple si no haguera estat per la publicació d’aquesta notícia. Es titulava “Garantia d’accés a la informació pública dels contribuents d’Orpesa”, en què l’única regidora de la formació, Arantxa Martínez, feia un al·legat a favor del castellà –“idioma espanyol”– com a llengua única per a comunicar-se amb els ciutadans, esmentats reiteradament com els “contribuents”.

Els “contribuents” tenen dret al fet que la seua Administració més pròxima siga transparent, es dedique al servei públic i assegure “un tracte igualitari i sense discriminacions”. Per això, “com que és indubtable que tots els contribuents dominem l’idioma espanyol, però pocs coneixem la llengua regional”, atés “que l’idioma espanyol és el que garanteix millor l’accés a la informació pública” i ja que “diversos regidors” no entenen les intervencions “en els plens en la llengua regional”, s’ha de prohibir el valencià.

Dit d’una altra manera: s’insta al fet que l’“idioma de treball en els plens siga l’espanyol”, i també en les “rodes de premsa”, en els “edictes, convocatòries i la resta d’informacions d’aquest Ajuntament”. La moció es tanca fent referència al fet que “tota discriminació per raó de llengua–” pot ser objecte d’“infracció greu”.

Diversos partits han mostrat estupor per la moció redactada per Si Que Es Pot, que no havia atés, després d’una primera contestació, les telefonades i els missatges d’aquest diari. Josep Lluís Romero, regidor de Compromís, no havia volgut comentar l’assumpte, perquè esperava veure si la iniciativa es presentava finalment. I no es presentarà.

Poques hores després de la publicació d’aquesta notícia, Si Que Es Pot ha emés un comunicat, culpant Compromís de la filtració de l’afer. “Només és una iniciativa que un company de la nostra assemblea volia dur a terme i va presentar davant dels nostres membres durant una reunió. ”Reiterem [quan se’ls va preguntar, no van contestar les preguntes d’aquest diari] que aquesta moció ni s’ha presentat ni es portarà al ple“.

El Cercle de Podem a Orpesa també s’ha desvinculat de la posició de la regidora després de la publicació de la informació. “La candidatura ciutadana no té el suport ni per activa ni per passiva de Podem. Si bé Podem, com que no ha concorregut amb nom propi a les eleccions municipals, li va donar suport inicialment, des del setembre del 2015, les contradiccions polítiques amb l’ideari van portar a la desvinculació total” del cercle amb l’activitat de l’edil. Abans, el secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana, Antonio Montiel, havia rebutjat “contundentment” la posició de Si Que Es Pot i recordava que ni aquesta formació ni l’edil tenen vinculació directa amb el partit. “Ni a escala autonòmica, ni provincial, ni tan sols des del cercle d’Orpesa es dóna suport a la moció”. Podem a la Comunitat Valenciana utilitza el valencià ben sovint i amb normalitat tant en la comunicació de partit com en la del seu grup a les Corts Valencianes. La formació dels cercles no va concórrer com a tal en les eleccions municipals passades, però sí que ho va fer en les autonòmiques.

Etiquetas
stats