Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Podem critica la judicialització del debat sobre el plurilingüisme

Antonio Estañ en roda de premsa amb Fabiola Meco, Pilar Lima i Antonio Montiel

elDiariocv

València —

Podem ha defensat aquest dimarts la necessitat de dotar a l'educació d'un model plurilingüe integrador, modern i de qualitat, i ha animat al Consell a treballar per a fer-ho possible, al mateix temps que ha instat a la Generalitat a obrir un debat per a donar passos que eviten la desigualtat en el domini de les llengües pròpies del País Valencià en funció de la zona de residència.

Aquesta formació ha destacat que els últims mesos s'han succeït les crítiques al decret del plurilingüisme, que, si bé creuen és una norma millorable, responen en molts casos a un intent del PP de “intentar ressuscitar la batalla de la llengua després d'anys i esforços per a superar-la només per finalitats electoralistes”. Per açò, ha rebutjat els “intents d'enfrontar als valencians i valencianes per la llengua i les amenaces de responsables del PP al professorat per exercir la seua obligació”.

També ha felicitat a la comunitat educativa, perquè els centres escolars han rebutjat l'enfrontament i han votat els projectes lingüístics que ha considerat millor per als seus centres.

Per a Podem, tenir dues llengües oficials ha de ser un motiu d'orgull, respecte i conservació “contràriament al que pretén el PP, per a qui l'objectiu és dividir a la ciutadania i obstaculitzar la recuperació del valencià com a llengua vehicular equiparada al castellà”.

Així mateix, indica que “el decret, com qualsevol norma, pot ser criticable, esmenable o millorable, però aquesta intervenció s'ha de fer en termes de debat educatiu, per a garantir la millor manera d'aprendre les tres llengües i el compliment de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià que ja va marcar en 1983 que l'alumnat ha d'estar capacitat per a utilitzar oralment i per escrit el valencià en igualtat amb el castellà”.

D'aquesta forma, Podem ha lamentat la judicialització d'aquest debat i ha instat a la conselleria a marcar un full de ruta que establisca una solució ferma per a l'inici de curs.

La formació entén que és un objectiu fonamental “aconseguir que els nostres xiquets i xiquetes tinguen la capacitat de parlar almenys tres llengües tal com ocorre en múltiples països del nostre entorn”, i per a açò és clau “reconèixer la diversitat del nostre territori i apostar per potenciar el valencià, així com acompanyar a les comarques castellanoparlants en aquest aprenentatge destinant atenció i recursos”.

Etiquetas
stats