Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rajoy deixa en mans dels socialistes la reforma del finançament, “no s’aprovarà sense el suport del PSOE”

El presidente del Gobierno, Mariano Rajoy, junto a la líder del PPCV, Isabel Bonig

Miguel Giménez

València —

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha estat l’encarregat de clausurar aquest dissabte a Alboraia (València), juntament amb la líder dels populars valencians, Isabel Bonig, una Interparlamentària del Partit Popular que ha estat marcada pel repte sobiranista català i també per la proximitat de l’1 d’octubre, data prevista per a la celebració del referèndum a Catalunya.

Mariano Rajoy ha començat la seua intervenció referint-se a l’atemptat terrorista que es va produir a Barcelona fa a penes dues setmanes –l’acte ha estat precedit per un minut de silenci en memòria de les víctimes (16 morts i 139 ferits)–, “és el problema més important que tenim a Espanya, a Europa i al món. Aquesta és la primera prioritat del Partit Popular, les víctimes”.

Precisament, els atemptats a Catalunya han servit al líder popular per a referir-se al repte sobiranista: “Vam estar en la manifestació de Barcelona a pesar que una minoria radicalitzada va pretendre impedir-ho”. A partir d’ací, Rajoy ha carregat contra el Govern de Carles Puigdemont, un govern “segrestat pels radicals”.

El president del Govern ha estat contundent quan ha assegurat que la seua obligació és “governar, i de cap manera estic disposat a abdicar-ne”. Així, i en referència al referèndum de l’1 d’octubre ha insistit que la llei “prevaldrà, preservarem la unitat d’Espanya i garantirem el respecte per la Constitució, perquè la llei es compleix i és igual per a tothom”.

Ha qualificat la consulta d’“il·legal” i d’“estafa a la democràcia” i ha assegurat que no s’esdevindrà: “Farem complir la llei, sense alçar la veu, amb moderació i proporcionalitat, però amb fermesa i determinació”. “No es pot fer quan ni tan sols està convocat”, ha dit Rajoy, que ha lamentat que el Govern de la Generalitat catalana pretenga “liquidar” en un dia la sobirania espanyola.

El president del Govern ha convidat els que “estan al capdavant d’aquesta operació” a “desconnectar de la insensatesa” i “tornar al diàleg i al respecte pera la democràcia”. “En les seues mans està el que puga passar en les pròximes dates”, ha apuntat“.

El finançament, en mans del PSPV

El cap de l’executiu, que ha tornat a visitar la Comunitat Valenciana sense reunir-se amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, que reiteradament li ha sol·licitat una entrevista –l’última vegada, fa a penes uns dies–, ha presumit de les inversions del seu Govern al territori valencià. Així, ha anunciat que la setmana que ve es publicaran dues inversions en el Corredor Mediterrani per més de 2.000 milions d’euros: “El nostre compromís està ací i va molt de debò. Ha estat el Govern del PP el que ha començat les obres del Corredor Mediterrani, el que les continua i el que les acabarà”.

També s’ha referit a la tan reclamada reforma del sistema de finançament autonòmic i ha llançat un missatge a Ximo Puig: “Tenim 137 diputats i el nou model no s’aprovarà sense el suport del PSOE”. D’aquesta manera, ha assenyalat que els socialistes valencians, en compte de manifestar-se, “s’asseguen a parlar, i si hi ha acord, hi haurà nou model de finançament”.

Mariano Rajoy, que ha tret pit de la gestió econòmica del seu Govern, també ha titlat de “preocupants” les polítiques en matèria d’educació de la Generalitat Valenciana, “posen en risc la llibertat d’elecció dels pares”, alhora que convidava els populars valencians a “presentar batalla” si hi ha qui “intenta expandir el secessionisme”.

Etiquetas
stats