Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ribó retalla un 60% la despesa protocol·lària de Barberá en Falles

Les falleres majors de València al balcó de l'Ajuntament junt a Joan Ribó i Mónica Oltra

Moisés Pérez

València —

Amb episodis com el de ’Ritaleaks’, el govern de Joan Ribó (Compromís) a València havia fet gala de la transparència i la reducció de la despesa desmesurada. Una línia que des de l’Alcaldia s’ha continuat amb la despesa de protocol en les Falles. Segons ha pogut saber eldiario.es, el pressupost destinat al protocol durant les festes s’ha reduït un 60,4% enguany respecte del que va gastar l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, el 2015. Així, amb el govern municipal del PP la despesa va ser de 127.745,34 euros, mentre que amb el tripartit d’esquerres s’ha reduït a 50.565,58 euros.

Aquesta reducció notable davant del “balafiament dels governs del PP”, segons fonts de l’Alcaldia, s’ha produït pel fet d’haver deixat a zero moltes de les despeses anteriors. Per exemple, passar a veure la Nit del Foc a peu de carrer ha permés prescindir de la factura pel lloguer de la terrassa d’un restaurant, que el 2015 va costar 5.391,46 euros. O les invitacions per a les corregudes de bous, en què Barberá va gastar 7.230 euros i a què el nou primer edil no ha destinat ni un euro. Com que no s’ha celebrat un àpat especial amb el ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel García-Margallo (PP), el cost de 1.894,2 euros –80,3 euros per persona– s’ha retallat també a zero.

Però no solament s’ha disminuït la despesa pel fet d’haver eliminat partides “innecessàries”. En altres actes, s’ha produït una reducció destacada. El dinar oficial del dia 18 de març va costar l’any passat 2.190,6 euros –21 convidats a 80,3 euros–, mentre que amb Ribó en l’Alcaldia el cost ha estat de 76,2 euros, a 25,4 euros amb tres convidats oficials. En tasques simples com enviar un correu electrònic per a cursar les invitacions, la despesa ha passat de 12.220,19 euros el 2015 a 2.640 euros el 2016.

Un altre àpat com és el sopar de la Nit del Foc ha passat de costar 17.298 euros –86,9 euros per persona– a 2.640 euros –22 euros per comensal–. I el sopar de la nit de la ‘cremà’ ha passat de tenir un cost de 17.292 euros l’últim any de Barberá a 11.151,25 euros en les primeres Falles de Ribó. El dinar celebrat per l’exalcaldessa el 19 de març de 2015 amb 105 persones que va costar 6.157 euros s’ha reduït enguany a 325 euros.

A més, el cost de l’allotjament dels convidats de Barberá va ser de 20.000 euros, que enguany s’ha reduït a la meitat. “Cal tenir en compte que, a més, els convidats han estat persones que havien de promocionar les Falles. És a dir, la comitiva de la Unesco, principalment”, atesa la candidatura de les festes a convertir-se en patrimoni de la humanitat, apunten fonts municipals. La despesa en les recepcions de la ‘mascletà’ s’ha reduït a la meitat.

La cort mediàtica de Barberá

La cort mediàtica de BarberáA banda d’aquestes despeses, destaca la llista dels periodistes que va convidar l’actual senadora en Falles durant l’any passat. Periodistes a qui, segons fonts municipals, “es pagava el viatge i l’estada”, encara que no han precisat el cost. Tots tenen un perfil pròxim a les tesis del PP i una gran part dels convidats no van acudir finalment a València. Dels prop de 30 comunicadors invitats, només hi van venir finalment quatre: el columnista i tertulià Federico Quevedo; Nieves Herrero (13 TV); el subdirector general de La Razón Joaquín Parera i el periodista Román Cendoya.

En la llista de convidats de Barberá que no van respondre a la invitació figuraven referents de la dreta mediàtica, com el director de La Razón Francisco Marhuenda, els presentadors de la COPE Carlos Herrera i Cristina López, el columnista de l’ABC Hermann Tertsch, el periodista i escriptor Fernando Sánchez Dragó, els presentadors de 13 TV Isabel San Sebastián i Antonio Jiménez, el director de l’ABC Bieito Rubido, el tertulià i periodista Alfonso Rojo, o el comentarista d’actualitat Antonio Pérez Henares.

Etiquetas
stats