Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ricardo Costa responsabilitza Génova del finançament irregular del PP i demana que declare Rajoy

Ricardo Costa, en l’època en què era diputat del PP a les Corts Valencianes

Toni Cuquerella

València —

Ricardo Costa, exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana durant la presidència de Francisco Camps, se’n renta les mans pel que fa al presumpte finançament irregular del partit en les campanyes electorals del 2007 i el 2008. En aquests comicis, que van comportar les victòries més destacades del PP en territori valencià, assenyala directament la direcció nacional de Génova. Segons avança la Cadena SER, Costa, imputat juntament amb la cúpula del PP valencià (llevat de Camps), ha afirmat que els comptes depenien de la direcció nacional del PP i que eren gestionats per aquesta direcció. Ho diu en el seu escrit de defensa en el judici d’aquesta peça de Gürtel, on ha demanat que declaren el president del PP, Mariano Rajoy, la secretària general, María Dolores de Cospedal, i el llavors tresorer del PP, Luis Bárcenas.

Costa, que ja dins de Gürtel es va salvar de la condemna, juntament amb Camps, en el conegut ‘cas dels vestits’, afronta una pena de presó, entre 7 i 9 anys, que demana la Fiscalia Anticorrupció per falsedat de document i per haver finançat en negre “almenys” 3.461.984,16 euros en les campanyes municipals i autonòmiques del 2007 i en les generals del 2008. La direcció del PPCV durant aquells anys hauria encarregat al presumpte capitost de la trama Gürtel, Álvaro Pérez, el Bigotes, l’organització dels actes dels ‘populars’ amb la seua empresa Orange Market. Una part dels 3,4 milions els haurien pagat empresaris que contractaven amb la Generalitat, pagaments que alguns d’aquests empresaris valencians ja han confessat dins del mateix cas.

En el seu escrit presentat davant de l’Audiència Nacional, en què demana que s’arxive la seua causa, Ricardo Costa assegura que no tenia “responsabilitat en la gestió econòmica i administrativa” de les eleccions en qüestió i hi afig que el finançament va ser “competència del PP nacional”. Així, afirma que Génova era qui nomenava el responsable dels comptes i que aquesta persona només depenia “del secretari general nacional”. És a dir, d’Ángel Acebes, que va ocupar el càrrec durant els comicis del 2007, i de Cospedal en els del 2008.

Aquest nomenament directe obeiria al fet que el PP tenia “una estructura única en tot l’Estat”. Circumstància que confirmaria un informe de l’ONIF de l’Agència Tributària, en què s’explica que les formacions territorials amb superàvit compensaven les que tenien dèficit. Concretament, el mateix informe d’Hisenda apunta que els PP de Catalunya, de Madrid i de Castella i Lleó haurien assumit els 80.453,08 euros de despeses en negre del 17é Congrés del PP de la Comunitat Valenciana, que va fer encimbellar Francisco Camps al càrrec de president el 2004, en substitució d’Eduardo Zaplana.

En l’escrit de Costa es demana l’interrogatori de 32 testimonis i, al costat de Rajoy, Cospedal i Bárcenas, també demana la compareixença de l’exgerent nacional, Cristóbal Páez; l’actual tresorera, Carmen Navarro; i altres excàrrecs del PP valencià, com Serafín Castellano, Víctor Campos o Fernando de Rosa.

Etiquetas
stats