Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tensió en Egevasa entre els socis de l’esquerra: EUPV denuncia que no se li lliuren els contractes amb Crespo Gomar

La coordinadora general d'EUPV, Rosa Pérez Garijo

Sergi Pitarch

València —

0

El que serà un dels últims consells d’administració de l’empresa mixta Egevasa (participada al 51% per la Diputació i al 49% per Aigües de València) abans de les diferents campanyes electorals que s’acosten ha acabat amb més tensió de l’esperada, malgrat que en el màxim òrgan de gestió s’asseuen diputats que comparteixen el govern provincial. La diputada d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, ha mostrat enuig dimarts perquè durant tota la legislatura no s’han atés les peticions d’informació sobre empreses, sobretot les relacionades amb les que van organitzar campanyes electorals del PSPV.

Voro Femenia, diputat responsable de l’empresa mixta i membre del PSPV, assegura que se li ha lliurat tota la documentació requerida i que la que no se li ha facilitat és perquè les empreses no estan obligades a guardar documentació comptable més enllà dels últims set anys.

El consell d’administració de dimarts sol ha sigut un conat de les nombroses peticions de documentació de la diputada d’Esquerra Unida, denunciant del cas Taula en l’última legislatura del PP, que des del principi de la legislatura ha preguntat per tota mena de despeses. Des dels contractes amb Crespo Gomar o Ossido Comunicación –totes dues empreses dels publicitaris de Gandia que van fer campanyes electorals per al PP, el PSPV i el Bloc– fins a les despeses de l’empresa mixta en targetes de crèdit i caixa fixa.

Les respostes del director gerent d’Egevasa, Miguel A. Ferri, i del mateix Femenia a la diputada han sigut d’allò més variades i se li ha lliurat el model 347 de contractació amb empreses fins al 2016, ja que a partir del 2017 l’empresa mixta declara a través d’un altre model tributari per tal com factura més de sis milions d’euros. En aquest model només es reflecteix el nom de la contractista i la facturació.

Sobre les factures amb Crespo Gomar, investigada pel presumpte finançament irregular del PSPV, Egevasa va contestar que en època del PP van pagar 80.000 euros a aquesta societat i que després d’una investigació del Consell de Transparència de l’empresa es va acreditar que les faenes s’havien dut a terme. Sobre els expedients de les faenes, Egevasa i el diputat del PSPV i president del consell d’administració van al·legar que “les societats mercantils tenen com a obligació guardar la documentació comptable durant un període de set anys”. A partir d’aqueix temps, els expedients poden existir o no.

Al desembre del 2018 i pel que fa als contractes amb empreses en els anys 2005 a 2008, des d’Egevasa van replicar a la diputada d’Esquerra Unida que “com que el seu nomenament com a membre del consell d’administració va ser el 20 d’octubre de 2015, la societat no està obligada a remetre-li informació anterior a aquesta data”. I això és el que ha molestat Rosa Pérez, que va tornar a presentar una bateria de preguntes el 2019 que no han tingut resposta satisfactòria per a la política.

Un altre dels arguments donats per l’empresa mixta a la diputada i membre del consell d’administració va ser que, com que “la documentació que sol·licita té una antiguitat superior a deu anys i és molt àmplia i genèrica, és impossible remetre-li-la”. Pérez va replicar que els consellers poden accedir a la “totalitat” de la informació de qualsevol “societat pública”.

Rosa Pérez Garijo no ha signat els comptes aprovats de l’empresa mixta durant els anys en què ha sigut consellera, des del 2015 al 2018.

Etiquetas
stats