Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Toni Cantó va cobrar els seus treballs d’actor del 2002 al 2004 a través d’una societat per estalviar-se impostos

El candidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó

Sergi Pitarch

València —

0

El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, va muntar una societat per a cobrar els seus treballs com a actor i presentador entre el 2002 i el 2004 amb la qual s’hauria estalviat el pagament d’impostos. La societat Detle Producciones SL, l’objecte social de la qual era activitats de postproducció cinematogràfica, de vídeo i de programes de televisió, no va tindre cap treballador ni va generar quasi despeses durant el primer any de funcionament, encara que posteriorment sí que va pagar salaris sense Seguretat Social.

La societat la van crear al 85% Toni Cantó i al 15% Purificación Hidalgo Pozo el 22 de gener de 2002. Durant aqueix exercici, Cantó va cobrar, per exemple, de Canal 9 un total de 29.978 euros en quatre factures emeses al desembre per presentar el programa “Mira, Mira”. Aqueix any, la societat va ingressar 140.084 euros i va presentar 134.354 euros de beneficis abans d’impostos, amb només 5.209 euros de despeses d’explotació i sense un sol treballador.

Per aqueixos beneficis de 134.354 euros, Detle Producciones SL va haver d’abonar el 30% d’impost de societats. Si haguera facturat a través de l’IRPF com a rendiments del treball, la tributació se li hauria disparat al voltant del 45%. 15 punts més i uns 15.000 euros estalviats. Com es desprén de la seua estructura de despeses extreta del seu compte de pèrdues i guanys, la societat Detle Producciones no té estructura ni mitjans humans i materials per al desenvolupament de l’activitat, tal com marca la llei que ha de ser una societat.

El 2003, l’empresa de Toni Cantó si que experimenta una modificació important en la seua estructura de despeses. En aqueix exercici la societat ingressa 213.959 euros, dels quals uns 106.000 euros són dels seus treballs en el programa “Mira, Mira” de Canal 9 pels quatre primers mesos de l’any. El candidat de Ciutadans va percebre 6.000 euros per cadascun dels programes que va presentar. En total, 25.000 euros mensuals.

El 2003, la societat sí que preveu despeses de personal, en total 63.448 euros, però cap càrrega social, del que es desprén que tampoc va tindre treballadors contractats en la societat. El 2002 no va presentar ni un euro per aquest concepte.

En aqueix exercici, Cantó també va declarar 50.433 euros en “altres despeses d’explotació”. Al final del 2003, Detle Producciones SL va tindre uns beneficis abans d’impostos de 92.535 euros, dels quals 27.879 van ser per a abonar l’impost sobre societats. En total, els dos socis es van repartir 64.655 euros, amb Cantó al 85% en la societat.

Fonts de Ciutadans consultades per eldiario.es expliquen que tenia la societat Detle Producciones SL perquè ha produït obres de teatre i ha contractat treballadors. “Era legal”, addueixen. Les mateixes fonts manifesten que Cantó va pagar els seus impostos “de manera legal i mai ha rebut ni una multa d’Hisenda ni cap reclamació ni regularització”. “Que hi haja més o menys despesa de treballadors depén si en aqueix any hi ha funció o no”, han conclòs.

L’any 2004 la societat ja no va presentar els comptes anuals i el 2005 es va extingir.

Investigació interna

L’empresa Detle Producciones SL va passar el filtre investigador que Ciutadans va posar a totes les societats patrimonials i limitades dels seus candidats després dels escàndols dels ministres socialistes Pedro Duque amb la seua patrimonial i Màxim Huerta amb els seus problemes amb Hisenda, que va acabar costant-li la dimissió.

L’executiva de Ciutadans va anunciar al gener del 2019 que disposava d’informació completa del candidat de Ciutadans a la Generalitat Valenciana. Cantó és propietari d’un habitatge a Torrelodones (Madrid), un altre pis a Orpesa (Castelló), a més de dues propietats immobiliàries més a Santa Eulàlia (Eivissa) i Santa María de Guía (Las Palmas de Gran Canaria).

Cantó és administrador únic de dues societats mercantils i apoderat d’una tercera. Compta amb Sarete SL i Mariatonianos SL, la primera de compravenda d’immobles, neteja i espectacles. La segona sí que és específicament vinculada al seu àmbit professional en el teatre i el cinema. En el partit van donar per bones les explicacions per aquestes societats actives.

De Detle Producciones SL no va haver de donar part, perquè estava extingida.

Etiquetas
stats