Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

València lliura a la Fiscalia més factures del “malbaratament” de Barberá

La senadora i exalcaldessa de València, Rita Barberá

Moisés Pérez

València —

A pesar que l’Operació Taula sotja la cadira en el Senat de l’exalcaldessa de València, Rita Barberá (PP), la investigació per les despeses de luxe de l’Alcaldia carregades a l’erari públic –batejadess en el conjunt com a Ritaleaks– continua oferint més problemes per a l’actual senadora. L’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), que va denunciar al seu dia el cas davant de la Fiscalia, ha revelat que l’Ajuntament ha lliurat més factures dubtoses al fiscal que investiga l’escàndol.

Considerats per Ribó com “un dispendi” i “un malbaratament que podria suposar un ús fraudulent dels diners públics”, la Secretaria General de l’Ajuntament de València va lliurar a petició del Ministeri Públic un informe on es recullen la totalitat de les factures i les partides pressupostàries de l’Alcaldia compreses entre els anys 2009 i 2015. En el document, de 305 pàgines, s’inclouen les despeses de viatges, regals, àpats i allotjaments carregats a les arques públiques. Amb aqueixa nova entrega s’augmenten les 466 factures que havia aportat Compromís a la justícia i la quantitat “malgastada” passa de 278.000 euros a prop de 300.000.

Fonts de l’Alcaldia, no obstant això, destaquen que aquesta nova entrega no és important. De fet, el gros de les despeses més significatives ja van ser desvelades per la coalició quan va presentar la denúncia. No obstant això, aqueixa tasca de recerca que va fer la formació valencianista durant anys no va permetre tenir tots els imports. I és arran de la seua arribada al poder municipal quan han pogut completar la llista de les despeses.

La Fiscalia després d’examinar la informació, va demanar, segons fonts municipals, el 21 de desembre de 2015 a l’Ajuntament totes les factures i es van lliurar el 28 de gener d’enguany al Ministeri Públic. Per això Ribó va revelar poc després que els tribunals investigaven Barberá per Ritaleaks. Fins al moment, eren 124 de les 466 factures lliurades les que estaven en el focus dels tribunals.

Amb motiu de la informació d’El Mundo sobre el fet que el fiscal preparava la imputació de Barberá per aquest cas, Ribó ha respost que, en el cas que s’òbriga una investigació judicial, l’Ajuntament es personarà perquè “es tornen els diners que ha malgastat siga qui siga, entre ells l’anterior alcaldessa, qui ho haja fet”. I ha expressat que, si l’actual senadora esdevinguera imputada, seria “la primera vegada que es trenaria el multiblindatge que té Barberá en el terreny judicial”. L’alcalde, a més, ha afirmat que Barberá “ha de deixar l’acta de la Cambra Alta”.

“Són dispendis que en molts casos no estan justificats pel fet de ser alcalde, sinó que són viatges particulars que no consten en l’agenda oficial”, ha criticat. Ribó s’ha referit al viatge per fer cap a l’enterrament de Manuel Fraga Iribarne, que juntament amb els duts a terme per a veure Fabra en una conferència; o els destinats a anar a Florència o a Londres, en aquest cas per a mantenir una reunió amb el magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, formen part dels remesos a la Fiscalia. També ha esmentat els efectuats per a assistir a reunions del PP o les despeses en taronges i botelles de rom.

Les despeses, a més, van ser autoritzades –una part– per la seua antiga cap de gabinet i germana seua, Asunción Barberá, que s’ha vist involucrada en el pretés blanqueig de diners procedents presumptament de comissions per a finançar les campanyes. Com ella, en aqueix cas hi ha altres familiars de Barberá esguitats.

Tanmateix, dins de la investigació de Ritaleaks, no sols es rastregen les despeses de luxes. També està en el punt de mira un possible fraccionament de contractes –que va certificar en un preinforme la Sindicatura de Comptes fa uns mesos- i el presumpte finançament irregular del PP pel fet de gastar diners del Gabinet de l’Alcaldia per a actes del partit.

Etiquetas
stats