Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Valencians i catalans, aliats després de dècades de ‘guerra freda’

Carles Puigdemont i Ximo Puig al Palau de la Generalitat

Miguel Giménez

València —

El canvi en la Generalitat Valenciana –el juny del 2015 l’Acord del Botànic posava fi a dues dècades de governs autonòmics del PP i possibilitava un Consell format per PSPV i Compromís amb el suport parlamentari de Podem i liderat per Ximo Puig– ha tingut com una de les conseqüències el ‘desgel’ de les relacions amb Catalunya.

Així, l’estiu del 2015 ja vam tenir ocasió de veure un primer acostament entre els governs d’ambdues comunitats. A penes dos mesos després de l’elecció de Puig com a president, el cap del Consell es reunia a Menorca amb el llavors mandatari català, Artur Mas, amb el procés sobiranista de fons.

A pesar del canvi en la Generalitat de Catalunya després de les eleccions del setembre, amb el nomenament a última hora de Carles Puigdemont gràcies al suport de la CUP, els contactes entre ambdues institucions no sols es van mantenir, sinó que fins i tot van millorar. D’aquesta manera, el 18 de maig passat es va produir una primera trobada entre Puig i Puigdemont a Barcelona, una entrevista que va servir per a forjar una aliança a l’hora de fer front comú en reivindicacions com el Corredor Mediterrani o la millora del finançament autonòmic. Aquesta cita també va ser un primer pas que ha tingut continuïtat aquest dilluns amb la primera cimera bilateral que ha servit per a assentar les bases d’una futura i estreta col·laboració entre ambdues autonomies. Han acordat celebrar trobades d’aquestes característiques cada sis mesos.

L’escenificació del ‘desgel’

Aquest dilluns s’han reunit a València representants del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani i la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani escenificant el ‘desgel’ de les relacions entre la Comunitat Valenciana i Catalunya. En paraules dels presidents Puig i Puigdemont, que han qualificat d’“històrica” la jornada, es “normalitzen” les relacions entre les dues comunitats que tenen objectius i reptes comuns i donen pas a “un temps nou” després de dues dècades d’“incomunicació” entre ambdós governs, que sobretot han “perjudicat greument els ciutadans”.

Puig i Puigdemont, que han compartit jornada amb més d’un centenar de representants polítics i socioeconòmics de les dues comunitats, s’han intercanviat com a obsequis un exemplar de la Crònica de Jaume I i un altre de Catalunya 1707-2014. La pervivència d’una nació. A més, el president català ha visitat les Corts Valencianes, ha signat en el llibre d’honor del Palau de la Generalitat, on ha apuntat que valencians i catalans comparteixen l’“herència” i la “rotunditat” del passat i els “reptes del futur” que ambdues tenen “la vocació i el desig de compartir”.

Etiquetas
stats