Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Vídeo: Els dards de Mònica Oltra en l’acte de Podemos

Un instant de l’acte de dones del canvi amb Ada Colau, Mònica Oltra, Victoria Rosell, Rita Mestre i Clara Serra

Miguel Giménez

València —

Mònica Oltra, vicepresidenta del Govern valencià i líder de Compromís, ha participat aquest dilluns en l’acte ‘Un país amb nosaltres’, que ha organitzat Podem a Madrid. La consellera d’Igualtat Valenciana ha analitzat juntament amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la jutgessa i candidata de Podem al Congrés dels Diputats, Victoria Rosell; Rita Mestre, portaveu de l’Ajuntament de Madrid, i Clara Serra, diputada en l’Assemblea de Madrid, el paper de les dones del canvi en la política.

Entre els missatges d’Oltra, que s’ha guanyat el públic amb les seues intervencions, han destacat:

-Negociacions per la Generalitat. La número dos del Consell ha recordat les negociacions amb el PSPV i Podem a l’hora de formar govern després de les eleccions del 24 de maig. Així, ha apuntat que dels 55 diputats valencians “pel canvi”, 32 –corresponents a Compromís i Podem– preferien una presidenta (la mateixa Oltra) mentre que 23 volien un home (Ximo Puig), “ni això va servir perquè hi haguera una presidenta de la Generalitat per primera vegada. La dialèctica es va plantejar en termes d’‘on va aquesta? Què s’ha pensat?’”. I ha assenyalat l’“angoixa” que li transmetien els ciutadans davant de la possibilitat que hi haguera un altre govern del PP si no cedia, “i m’ho deien a mi! Escolta, digues-li-ho a l’altre també!”.

-El poder, qüestió d’homes. Relacionat amb aquesta qüestió, Oltra no ha dubtat a subratllar que, encara que la política és una “qüestió compartida”, el poder “continua sent cosa d’homes”, i ha posat com a exemple l’IBEX 35 o la banca, “les dones continuem veient-se com unes intruses”.

-Barberá, “en 24 anys no ha feminitzat València”. Segons l’opinió de la líder de Compromís, tampoc no hi han ajudat les dones que han ocupat el poder en els últims temps i apuntava que si les dones accedeixen a llocs de responsabilitat, exerceixen el poder de la mateixa manera que els homes, “no hem feminitzat la política”. L’exemple, l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, “en 24 anys no ha feminitzat València ni el govern. Hi ha hagut abús de poder en un esquema patriarcal”. I ha afegit que durant la campanya deia: “Volem que Joan Ribó siga alcalde perquè València necessita una mare després del padrastre que ha tingut durant 24 anys”.

-Canvis des del govern. No obstant això, Mònica Oltra ha explicat que sí que és possible aqueixa feminització de la política, i ho ha fet amb un exemple pràctic, les unitats d’Igualtat que ha posat en marxa la Generalitat Valenciana en totes les seues conselleries. “S’ha de tenir en compte la perspectiva de gènere en totes les decisions, que no afecten igual homes i dones”, ha sentenciat la vicepresidenta, per a explicar el cas del Patricova –Pla de Prevenció d’Inundacions–, “en cas d’evacuació, qui carrega amb els xiquets? Perquè això era una cosa que no s’hi tenia en compte”.

-20D. Finalment, la portaveu de l’executiu valencià ha insistit en la importància de les eleccions del 20 de desembre, “el vot del 24 de maig tenia dues parts, les eleccions locals i autonòmiques de maig i les generals del dia 20, perquè si no, ens quedarem a mitges”. En aquest sentit, ha denunciat que la Generalitat Valenciana “ha de barallar diàriament amb el Govern d’Espanya. Ací tenim el vaixell dels refugiats esperant que el Govern hi done llum verd”.

Etiquetas
stats