Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Vota la diputada absent

La diputada socialista Clara Tirado

Adolf Beltran

València —

“No té cap misteri”, comenta la socialista Clara Tirado sobre el sistema que les Corts Valencianes han habilitat perquè puga votar des de casa. La parlamentària ha estat mare fa poc per segona vegada i s’ha acollit a una possibilitat que el reglament de la Cambra autonòmica preveu des del 2006 i que permet evitar l’obligació d’assistir als plens i votar físicament.

“La diputada Clara Tirado ha estat mare i podrà votar des de casa amb l’ordinador. Cal continuar avançant encara. Enhorabona, Clara!”. Així ha comunicat la institució en les xarxes socials l’establiment del mecanisme, que consisteix en la creació d’un grup de Telegram, servei de missatgeria que es considera segur, compartit per la diputada i els dos secretaris de la Mesa de les Corts Valencianes, Emilio Argüeso, de Ciutadans, i Marc Pallarés, de Podem, que hi actuaran com a fedataris.

No és la primera vegada que una diputada vota des de casa. La també socialista Mercedes Sanchordi, que acabava de tenir un fill, va ser la primera parlamentària d’Espanya que ho va fer el desembre del 2008 també a la Cambra valenciana. Llavors, però, el sistema va consistir a emetre el seu vot per correu electrònic per mitjà d’una targeta que la identificava. Això feia que la parlamentària votara amb antelació els diversos punts que preveia l’ordre del dia, això va comportar que s’equivocara i votara contra la posició del seu partit unes quantes vegades.

“Va ser un embolic”, recorda Tirado d’aquell primer assaig de votació a distància. I pensa que, pel que fa al seu, a partir del ple d’aquest dimecres, serà molt més fàcil. “Aniré seguint el ple via el canal de la Generalitat, mentre estic en contacte mitjançant WhatsApp amb els companys de grup, i votaré per Telegram”. La diputada es declara satisfeta de poder exercir la seua faena, cosa que no va fer quan va nàixer el primer fill. En aquell moment va optar per compatibilitzar la criança amb la presència física al Parlament. “Duia al darrere un seguici tot el dia”, recorda. “Era molt pesat i només va ser possible perquè, com que també hi estava Josep, n’érem dos per a atendre el xiquet”. Es refereix al fet que la seua parella, Josep Moreno, també era diputat llavors i tots dos coincidien pel que fa a horaris i tasques.

“El vot telemàtic en aquests casos”, afig, “està previst en el Reglament, però no s’ha desenvolupat tant com implica la conciliació de l’activitat parlamentària amb la maternitat”. En efecte, hi ha parlaments autonòmics, com l’andalús, que tenen regulat el vot delegat per a atendre aquestes situacions, però Tirado insisteix en el fet que cal regular més aspectes. “Ha de ser possible portar el teu fill a les Corts i tenir allí unes condicions òptimes”. La falta d’una sala de lactància, que hauria de servir també perquè la feren servir les treballadores del Parlament, és una de les coses que la diputada socialista hi troba a faltar. “Parlem d’una sala amb un canviador”, apunta. “Encara es pot avançar molt”.

Quan la diputada Sanchordi va votar des de casa el 2008, la presidenta de les Corts Valencianes, Milagrosa Martínez, del PP, es referia a “la diputada no present a la Cambra” cada vegada que es feia un recompte de vots. El president actual del Parlament autonòmic, Enric Morera, de Compromís, no ha revelat quina fórmula hi utilitzarà ara per a fer un recompte que s’espera que siga menys accidentat que llavors.

stats