Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El candidat de Vox a la Generalitat va cobrar vuit anys d'una 'paradeta' del PP que va muntar el condemnat per corrupció Blasco

Santiago Abascal i José María Llanos

elDiariocv

0

José María Llanos, candidat a la Generalitat Valenciana per Vox i president de la formació d'extrema dreta de la província de València, va cobrar entre 2005 i 2013 per dues vies diferent de la fundació Fundar (Fundación para la Solidaridad y el Voluntariado de la Comunitat Valenciana). Aquesta fundació es troba en l'òrbita de la trama de corrupció conegut com a 'Cas Cooperació' de l'exconseller del PP Rafael Blasco -creada llavors juntament amb Bancaixa-, que va saquejar ajudes públiques al tercer món.

Aquesta fundació ha sigut qualificada també com a 'paradeta' pública, perquè allí el PP col·locava a gent pròxima com Laura Chorro, l'esposa del també condemnat confés per corrupció, Ricardo Costa, o la periodista Teresa Doménech, qui va ser contractada per aqueixa entitat però va treballar de fet en el gabinet del conseller Blasco. Segons explica El Confidencial la fundació tenia quasi mig centenar de treballadors i directius amb salaris superiors a 50.000 euros a l'any.

Segons explica el mateix mitjà, Llanos va cobrar d'aquesta 'paradeta' amb participació pública durant dos administracions del PP, amb Francisco Camps i d'Alberto Fabra, com a assessor jurídic, mentre també cobrava com a funcionari públic atés que és professor de dret romà a la Universitat de València.

Així, Fundar hauria pagat com a mínim 52.000 euros a Llanos o al seu despatx, quantitat de dos exercicis de la qual té les factures corresponents, i que presumeix podria ser major ja que no inclou tots els exercicis. Aquests cobraments els va fer com a assessor jurídic extern de Fundar a través de la consultoria Iusaequitas (societat constituïda en 2009, quan ja portava quatre anys de col·laboració) i que el treball consistia a resoldre “consultes plantejades per la fundació, en tot el que concerneix a: convenis, contractació, subvencions i altres relacions jurídiques convencionals amb altres entitats sense ànim de lucre, i amb empresa i institucions públiques i privades”.

Però a més l'acord, amb un import de 600 euros més IVA al mes, no obligava legalment a convocar concurs públic, i a més possibilitava l'encàrrec d'altres serveis “no relacionats amb aquest contracte” que es pagarien a part. I es van fer aquests pagaments per altres consultes, però directament al propi Llanos, forjant així una segona via d'ingressos com a mínim entre 2010 i 2011, que s'havien fet a través de consultes presencials o per correu electrònic.

Però cal recordar que José María Llanos és un funcionari públic, i encara que qualifica la seua col·laboració com a “treballs puntuals com a professional de dret” fora de la consultoria, havia de sol·licitar la compatibilitat per a formar una societat limitada (societat que El Confidencial apunta que encara està activa però sense tot just ingressos). Llanos no confirma que demanara la compatibilitat, i de forma vaga afirma que “ho deguí demanar, la veritat és que fa molts anys”.

A aquest periòdic José María Llanos ha criticat la notícia afirmant que “ha intentat mesclar una relació professional, estrictament legal, amb la corrupció del PP”, la qual cosa considera que és fer una campanya “molt bruta”. Així el candidat de Vox afirma: “Jo mai vaig tindre res que veure ni amb Blasco, ni amb Cotino, ni amb Costa, ni amb ningú del PP. Jo vaig prestar serveis professionals a una fundació de la qual eren patrons Bancaixa i la Generalitat. Res més”.

La fundació Fundar va iniciar el seu desmantellament i dissolució en 2013, encara en temps del govern d'Alberto Fabra, i es va culminar en 2015, ja aquesta legislatura, amb Mónica Oltra (Compromís) com a vicepresidenta.

Etiquetas
stats