Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Vuit funcionaris valencians han demanat protecció en un any en denunciar possibles casos de corrupció

El director de l'agència valenciana antifrau, Joan Llinares (al mig)

Laura Martínez

València —

Vuit funcionaris valencians han demanat l'estatut de protecció del denunciant (un en 2017 i la resta en 2018). Aquesta figura, que apareix recollida en la llei de creació de l'Agència valenciana de Lluita contra el Frau i la Corrupció, vetla per que els denunciants no patisquen represàlies per facilitar informació sobre possibles irregularitats o delictes. L'obligació de protecció ja s'arreplega en directrius de l'ONU, l'OCDE o el Consell d'Europa. El director de l'agència valenciana antifrau, Joan Llinares, ha comparegut aquest dimarts en les Corts per a explicar l'activitat de l'organisme que lluita contra la corrupció en les institucions valencianes.

En 2017 només es va resoldre un expedient referent a açò. Les persones que posseeixen informació compromesa per a càrrecs amb poder es plantegen sovint posar en coneixement de les autoritats aquesta informació que implica exposar-se a riscos professionals i personals. El cas més conegut i recent a Espanya és el de Hervé Halciani, el treballador de la banca suïssa que va destapar a centenars de defraudadors fiscals i ara col·labora amb aquesta entitat per a crear un programari que detecte els rastres de la corrupció en l'administració pública.

Fins avui no s'ha aprovat cap expedient sancionador (l'Agència pot aplicar multes de fins a 400.000 euros), si bé Llinares ha lamentat actituds “no especialment positives” per part de certes administracions a les quals s'ha demanat informació, uns fets que quedaran reflectits en la pròxima memòria, ha apuntat.

Segons ha destacat Llinares, els sindicats i associacions es mostren més tranquils amb aquesta protecció. L'Agència reserva la identitat dels seus informants i el personal té el deure guardar el secret.

Etiquetas
stats