Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig: “Cal reformar la Constitució i cal començar com més prompte millor”

Els secretaris generals del PSC i del PSPV, Miquel Iceta i Ximo Puig, atenen els mitjans a Blanqueries

Miguel Giménez

València —

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha visitat aquest dilluns València, on s’ha reunit amb el president de la Generalitat i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, per abordar qüestions que afecten tots dos territoris, com el Corredor Mediterrani o el finançament autonòmic, i també la qüestió territorial. Aquesta trobada, que s’ha celebrat a la seu del PSPV del carrer de Blanqueries, té lloc després de l’entrevista que van mantenir fa uns quants dies Iceta i Susana Díaz o que Pedro Sánchez començara a Xirivella la seua particular cursa per a recuperar la direcció del PSOE.

A la pregunta si es pot esperar fins després del pròxim congrés federal del PSOE –encara no té data– per abordar la reforma de la Constitució, el cap del Consell s’ha mostrat contundent en assegurar que “cal reformar-la i cal començar com més prompte millor”. Puig ha respost d’aquesta manera a les paraules de Mariano Rajoy, que advocava per esperar fins després del congrés socialista, a la vista del que ha passat en el referèndum a Itàlia: “Per a Rajoy pot esperar tot”. En aquest mateix sentit s’expressava Iceta, que ha apuntat que el PP “tendeix a arribar tard”, i això provoca que les coses es facen “malament”.

A parer del president de la Generalitat i del líder del PSC, cal modificar la Carta Magna per a redefinir el model territorial –han recordat la concepció federal del PSOE i Iceta ha apuntat que la reforma, seguint la declaració socialista de Granada el 2013, ha de protegir la singularitat dels territoris i la igualtat entre aquests. Sobre l’estatus de ‘nació’ de Catalunya, Puig ha explicat que la Comunitat Valenciana també té el reconeixement de “nacionalitat” en l’Estatut d’autonomia.

No obstant això, a parer del cap del Consell, el text constitucional també ha de ser restaurat per altres qüestions: “Per exemple, les relatives a la igualtat entre homes i dones”.

stats