Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig vol que el PSPV siga “el principal referent valencianista” en un temps de reivindicació enfront de Madrid

El líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, intervé en el XIII Congrés Nacional del PSPV a Elx

Adolf Beltran

Elx —

“Hem de ser el principal referent valencianista perquè s'obri un temps vital per a l'autogovern dels valencians”, ha assegurat Ximo Puig aquest divendres en el seu discurs de presentació de l'informe de gestió davant el 13 congrés del PSPV-PSOE, que se celebra a Elx. S'ha referit concretament a l'informe dels experts sobre finançament autonòmic, que segons Puig confirma “que els valencians tenim raó”.

“Ara ja ningú nega el problema valencià i nosaltres, per sobre dels partidismes, hem de ser la força política que encapçale la solució”, ha assenyalat el dirigent del PSPV-PSOE, que ha dedicat un passatge de la seua intervenció a la situació de Catalunya. “Estem condemnats a entendre'ns i volem entendre'ns”, ha dit sobre valencians i catalans i ha criticat que “abans era la dreta valenciana la que posava fronteres, i ara és la dreta catalana la que ho fa”.

“No solament hi ha un problema territorial a Catalunya”, ha afegit, per a insistir en les reivindicacions valencianes enfront del Govern del PP i en un federalisme que es base “en la igualtat entre les persones i el respecte a la singularitat entre els territoris”.

“El que és bo per al PSPV és bo per al PSOE”

Puig ha agraït a Pedro Sánchez haver acudit a la inauguració del congrés, ha proclamat que “el que és bo per al PSPV ho és per al PSOE i el que és bo per al PSOE ho és per al PSPV”. Ha garantit al secretari general del PSOE, que ja havia abandonat el conclave perquè havia de tornar a Madrid, que comptarà amb la lleialtat dels socialistes valencians per a impulsar a Espanya un canvi com el que s'ha produït en la Comunitat Valenciana.

“Sense un canvi a Espanya no es podrà desplegar l'acció transformadora que necessita aquesta societat”, ha comentat Puig, que ha centrat el seu balanç de gestió sobre l'acció al capdavant de la Generalitat. “Mai he pensat que el socialisme de partit siga diferent del socialisme de govern”, ha indicat.

Després de resumir en cinc paraules -“democràcia, esquerra, feminisme, federalisme i valencianisme”-, la seua tasca al capdavant del PSPV, Puig ha fet una lleu concessió a l'autocrítica en reconèixer “errors” pels quals mai ha tingut “por a demanar perdó”, però també “encerts” que no ha volgut “reivindicar com a propis”.

Puig ha citat a Jorge Alarte i a Joan Ignasi Pla, anteriors secretaris generals, per a elogiar el seu treball “en els moments difícils d'oposició”. “Reivindique el treball de totes les adreces anteriors a la nostra”, ha afegit.

“No ens van a dividir”

El seu discurs, no obstant açò, ha sigut més el del president de la Generalitat que el del secretari general del PSPV. “No ens van a dividir”, ha clamat sobre el que ha qualificat com a “atacs en els tribunals” per part del PP al Govern del Pacte del Botànic. “No sé per què la dreta valenciana no vol que els xiquets estudien castellà, valencià i anglès”, ha indicat en referència a la anul·lació pel TSJ del decret de plurilingüisme.

“Ja estem transformant el país dels valencians, però ens queda molt treball per fer”, ha afegit Puig, que ha assegurat que “comença una etapa decisiva en la qual hem de tornar a il·lusionar-nos junts”. Per a açò, el PSPV s'ha de posar “en hora amb el futur”. L'objectiu és aconseguir que “el canvi valencià no siga un oasís” perquè “es tracta de fer un canvi profund que supere àmpliament una legislatura”.

Etiquetas
stats