Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig no renuncia al pacte amb Podem, malgrat el veto de Pedro Sánchez: “No sóc covard”

Ximo Puig, a les Corts Valencianes

Voro Maroto

València —

El president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, no renuncia a integrar-se amb Compromís i Podem en una candidatura conjunta al Senat per la Comunitat Valenciana en les pròximes eleccions generals, malgrat el veto de Pedro Sánchez. El secretari general del PSPV-PSOE ha insistit en el fet que el seu partit lluitarà fins al final amb aqueix objectiu. Fer una altra cosa “seria covardia, i no he vingut ací a ser covard, ni pel que fa a això ni pel que fa a res”, ha assegurat aquest dijous a València.

Puig ja ha aconseguit el suport unànime de la seua executiva quant a la coalició al Senat. També, en una altra demostració de força, la de la immensa majoria dels alcaldes del PSPV. Sánchez, però, s’ha enrocat en el ‘no’. El president de la Generalitat no vol atiar l’enfrontament amb Madrid ni abordar el tema “com un problema polític intern”, sinó com un intent de plantejar-ho a escala estatal i buscar solucions per al problema valencià.

En aquesta comesa, vol fer “pedagogia” a la resta d’Espanya, malgrat la “resistència de les elits centralistes”, descontentes amb el “desenvolupament del model autonòmic”. El president de la Generalitat ha alertat la possibilitat que el PSPV quede sense representació al Senat si es queda fora del pacte a què poden arribar Compromís i Podem.

A més, pensa que el Senat és fonamental, com a cambra territorial, per a impulsar el seu projecte federal per a Espanya i per a impedir una majoria del PP en aquesta cambra que puga vetar els canvis que un eventual congrés amb majoria d’esquerres podria proposar. A més, s’hi podria fer veure el problema valencià: una Generalitat inviable pel mal finançament, pel pes del deute històric i per la falta d’inversions de l’Estat.

De fet, Puig, més enllà d’insistir en el fet que això “no és un pols” amb Sánchez ni amb el PSOE, no renuncia al pacte. Respectarà la posició de l’executiva federal de Madrid –legitimada per a decidir–, però explorarà totes les vies per evitar quedar-se sense senadors socialistes valencians. Fins i tot la que evitaria la coalició: un simple acord de suport mutu entre candidats de les diverses forces.

Compromís donaria suport a les alternatives a la coalició

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha manifestat, a més, que Puig té el “suport total” de Compromís, en el cas que es frustre la coalició –el termini per a presentar la candidatura acaba divendres­– per a optar per altres possibilitats que “preserven l’autonomia de cada partit, però que igualment porten al mateix resultat”. En altres paraules, l’al·ludit acord de suport mutu.

Tots els partits defensen el sisé senador

Tots els partits amb representació a les Corts Valencianes (PP, PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem) han donat suport aquest mateix dijous a una proposició no de llei de tramitació immediata contra la intenció de la comissió permanent del Senat de retallar un senador a la Comunitat Valenciana (de sis passaria a cinc) per un descens lleuger de la població.

Etiquetas
stats