eldiario.es

9

Ximo Puig contraposa el “diàleg” del seu Consell de coalició al “monòleg del PP”

El president de la Generalitat advoca per “un projecte d’Espanya com a identitat d’identitats”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, atiende a los medios

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb els mitjans de comunicació

Ho ha recordat en iniciar la conferència. Fa dos anys, com a líder dels socialistes valencians, va comparéixer en el mateix fòrum per plantejar el que va denominar “la decisió valenciana”. Aquest dilluns, en el Club de Trobada Manuel Broseta, amb una representació de càrrecs públics completament renovada (hi eren la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el president de les Corts, Enric Morera, a més de l'alcalde de València, Joan Ribó), el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha constatat que, en efecte, els valencians van decidir en les eleccions posar fi a les majories absolutes, la qual cosa implica “un canvi profund en les polítiques”. I el nou cap del Consell ha afegit que el seu govern “està aplicant-se la decisió que van prendre els ciutadans i que està plasmada en el Pacte del Botànic”.

“Tots els actors saben que, després de contar-se per enèsima vegada, només queda la via del diàleg”, ha indicat Puig, que ha contraposat aquesta característica del seu govern de coalició amb Compromís (a qui no ha esmentat expressament), amb el suport parlamentari de Podem (a qui tampoc ha esmentat explícitament), a l’anterior “monòleg del PP”.

“Estarem presents en tots els debats”, ha anunciat el president de la Generalitat, que s’ha felicitat perquè, després d’anys d’escàndols i corrupció, “a poc a poc la normalitat democràtica ha tornat a la Generalitat i a les nostres institucions”.

La transició cap a un nou model productiu; la constatació d’indicadors “esperançadors” per a l’economia valenciana, com ara el descens de la desocupació, el creixement per damunt de la mitjana o el repunt en la producció industrial; l’aposta per impulsar “una segona generació de política industrial inicialitzant la xarxa d’instituts tecnològics amb la creació de l’Agència d’Innovació”; la refundació de l’Institut Valencià de Finances i la recerca de fons de la Unió Europea han servit a Puig per a perfilar la seua aposta econòmica.

Després de comprometre’s amb una política d’“equitat i eficiència” que s’ha plasmat en uns pressupostos per al 2016 que ha qualificat com “els de la inversió social”, el cap del Consell ha considerat “difícil d’entendre” la decisió del Govern de Mariano Rajoy de recórrer la decisió de la Generalitat de recuperar la sanitat universal per a estendre-la també als immigrants sense papers.

Puig ha dedicat una bona part de la seua intervenció a reflexionar sobre les tensions territorials per a apostar “per un projecte d’Espanya com a identitat d’identitats, enriquit tant per les nostres afinitats com per les nostres diferències”. El president de la Generalitat ha considerat l’estat de les autonomies “una història d’èxit que ja fa temps que està esgotada” i ha propugnat “la solució federal”. Sobre el conflicte independentista a Catalunya, ha reflexionat: “els problemes no desapareixen simplement ignorant-ne la presència”. I ha invocat la política: “Cal eixir a l’encontre de Catalunya, amb iniciativa, amb agenda i amb mesures concretes”.

Com era d’esperar –en una jornada en què ha tancat files en aquesta reivindicació amb la presidenta de Balears, Francina Armengol, que ha visitat València aquest mateix dilluns, i la vespra d’acudir a Madrid a entrevistar-se amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro–, Puig ha reclamat una reforma del sistema de finançament autonòmic. “El repte territorial no és només una qüestió referida a Catalunya”, ha advertit. “N’hi ha un altre d’una gran magnitud. Probablement més gran. I és el problema de la desigualtat dels espanyols en aquests moments per raó, fonamentalment, del finançament autonòmic”.

Per a recolzar la seua afirmació ha desgranat les dades de l’injust finançament valencià i del dèficit inversor en el que ha qualificat com “la pitjor legislatura de la història quant a percentatge d’inversions a la Comunitat Valenciana” i ha reiterat la proposta de nou model que defensa la Generalitat. Una proposta que espera que siga “valorada i discutida”. Puig ha acabat apel·lant a la unitat aconseguida en aquesta exigència pels partits, les organitzacions empresarials i sindicals, les universitats i altres entitats valencianes.

“Que de les meues paraules no s’entenga en absolut ni el més lleu bri de victimisme”, ha advertit. “Sabem que no cal plorar sobre el plat trencat sinó aprendre la lliçó per no repetir els errors en el futur”.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha