Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Zaplana tenia una fitxa de client de iots de luxe a través de l’empresa de Paco ‘El Gasofa’, un amic seu imputat en el cas

El iot de luxe ‘Franjack’.

Lucas Marco / Sergi Pitarch

València —

0

La fitxa del client Eduardo Zaplana en l’empresa suïssa de lloguer de iots de luxe Camper&Nicholsons International figura associada a la mercantil alacantina Zarcar SL, de la qual era president Francisco Pérez López, àlies El Gasofa, un amic íntim de l’exministre que també està imputat en la causa. Zaplana, juntament amb l’empresari Vicente Cotino, va ser usuari dels luxosos serveis que prestava l’empresa suïssa (iot, tripulació, menges diverses) durant alguns estius, segons es desprén de la documentació que figura en el sumari del cas Erial.

Camper&Nicholsons International i la seua filial espanyola van destruir gran part de la documentació relativa als seus clients Vicente Cotino, Eduardo Zaplana i Joaquín Barceló, presumpte testaferro de l’exministre. L’única documentació conservada, no obstant això, inclou les filiacions dels investigats en el cas Erial. En el cas de l’expresident de la Generalitat, la seua secretària Mitsouko Henríquez (també investigada en la causa) figura en la fitxa com a persona de contacte.

La responsable de l’empresa suïssa de lloguer d’embarcacions de luxe, en una resposta a una comissió rogatòria de la jutgessa Isabel Rodríguez, assegura que el lloguer del iot Iris entre l’11 i el 16 d’agost de 2009 apareix vinculat a Zarcar SL, “una societat que sembla haver pertangut a Mr. Zaplana”.

Les dades que consten en el Registre Mercantil indiquen que aquell estiu Zarcar SL estava presidida per Francisco Pérez López, àlies El Gasofa. Els investigadors sospiten que Zaplana (com ja havia fet l’exalcaldessa d’Alacant Sonia Castedo amb l’empresari Enrique Ortiz) podria haver-se beneficiat de travessies sumptuoses en iots de luxe que abonaven els seus amics empresaris.

El Gasofa, íntim amic de Zaplana i del presumpte testaferro Joaquín Barceló Pachano, és un famós empresari propietari d’una coneguda gasolinera en la carretera a Finestrat. Paco El Gasofa, com se l’esmenta en les converses telefòniques intervingudes en el cas Erial, és considerat com un presumpte “facturer” de la trama de corrupció massiva que investiga la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València.

A l’agost del 2009, la mercantil Alquiler e Inversiones Ibiza SL va noliejar el iot Franjack per 70.000 euros. Camper&Nicholsons International, en la seua resposta a la comissió rogatòria espanyola a través de la Fiscalia suïssa, vincula de nou aquestes luxoses vacances en alta mar amb “Mr. Zaplana”.

Un altre document conservat per l’empresa suïssa es refereix als requisits de “Mr. Eduardo” (aquesta anotació apareix manuscrita). La fitxa de preferències culinàries, molt detallada, aposta, entre altres, pel menjar francés i italià i per licors variats. Aquesta fitxa va ser enviada per una responsable de l’empresa a la secretària de Zaplana, Mitsouko Henríquez. En aquesta carta, l’informava que “al final del creuer s’acostuma a pagar una gratificació a la tripulació pels seus serveis”. “Naturalment, la suma és a la seua discreció, però sol ser al voltant del 10% del preu net del lloguer”, afig la missiva.

Un altre dels clients habituals de l’empresa suïssa era Vicente Cotino, investigat en la causa i nebot de l’exdirector general de la Policia durant el Govern d’Aznar (també imputat). El lloguer d’un iot a l’agost del 2008 li va costar 90.000 euros, una quantitat que va pagar a través de la seua empresa Asedes Capital SA. Els investigadors de l’UCO han obtingut la llista dels convidats al iot i les preferències culinàries dels Cotino.

A l’empresari i a la seua dona els agradava que els dinars foren informals i els sopars més formals, preferien la cuina francesa, italiana i oriental i bevien Moët Chandon blanc i rosat. “Prenen molt de café”, afig la fitxa de preferències de Vicente Cotino i la seua dona. També van demanar un cartó de Marlboro normal i un altre de light (hi havia uns quants fumadors entre els convidats), a més de la premsa diària.

Els investigadors de l’UCO sospiten que Zaplana té dos luxosos iots en el port d’Altea. Lluny queden hui aquelles travessies de luxe per la Mediterrània en iots llogats ben cars. Les vetlades amb Moët Chandon enmig de la mar són un record llunyà per a l’exministre i els seus amics empresaris. Tots –Zaplana, Cotino, Pachano, Paco El Gasofa i Mitsouko Henríquez– estan imputats en el cas Erial i hui ja només naveguen per les procel·loses aigües de la justícia espanyola.

Etiquetas
stats