Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un exalt càrrec a la presó atribueix a Blasco la contractació de la Gürtel

Tina Sanjuán, entrant al TSJ a València.

Voro Maroto

València —

Tina Sanjuán, membre del cercle de confiança de Rafael Blasco, el factòtum del PP empresonat pel robatori d’ajudes al Tercer Món, li ha atribuït la decisió de la Conselleria de Territori de contractar unes quantes empreses de la trama Gürtel l’any 2005.

Sanjuán, com Blasco, a la presó pel cas Cooperació, ha declarat com a testimoni en el judici pel cas Gürtel que se celebra en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, centrat en les contractacions d’unes quantes empreses de la trama per a muntar els pavellons de la Generalitat en Fitur, la Fira Internacional de Turisme de Madrid.

Sanjuán ha declarat per la seua antiga condició de secretària general de la Conselleria de Turisme. El 2005, aquest departament de la Generalitat, dirigit per Blasco, va contractar amb un total de cinc empreses de la Gürtel la instal·lació d’un pavelló de 18 metres quadrats en Fitur. Tots els contractes,llevat d’un,s’acostavena 12.000 euros, xifra per davall de la qual l’Administració no estava obligava a adjudicar els encàrrecs per la via del concurs públic.La fiscalia creu que els contractes es van trossejar per a incomplir la llei i que les empreses que facturaven eren meres tapadores d’Orange Market, la recaptadora de la Gürtel a València.

La subordinada de Blasco era qui ordenava el pagament de les factures. Així ho ha reconegut en el judici, encara que ha negat cap col·laboració amb Francisco Correa, Álvaro Pérez, àlies ‘El Bigotes’, o qualsevol altre membre de la Gürtel. Ni coneixia les empreses ni sabia quines faenes van fer en Fitur, assegura. “Em limitava a ordenar el pagament de les factures girades pels departaments corresponents i el gabinet tecnicojurídic, que les tramitaven, normalment, quan les faenes estaven acabades”, ‘conformes’ en l’argot administratiu.

Preguntada per qui ordenava la contractació d’Orange Market i altres empreses de la Gürtel, Sanjuán ha estat clara. “Era una decisió política” presa pel“gabinet del conseller”, Rafael Blasco. La Conselleria de Territori va participar en Fitur malgrat que l’Agència Valenciana de Turisme i altres departaments de la Generalitat ja tenien presència en la fira. Blasco, que compleix condemna en la presó de Picassent, declararà per aquest mateix assumpte el 4 de desembre.

Judici als contractes milionaris d’‘El Bigotes’ en Fitur

El judici en què ha participat Sanjuán dilucidarà si uns quants exalts càrrecs del PP –Milagrosa Martínez i Angélica Such, exconselleres de Turisme, entre d’altres– van cometre prevaricació, malversació de cabals públics i suborn. La fiscalia considera provat que la Generalitat va adjudicar a Orange Market, una empresa de la trama, els treballs del pavelló valencià en Fitur a pesar de la falta d’experiència de la companyia, dels seus preus, quasi sempre el més cars, i que la justificació dels treballs es feia al·legant tasques no fetes o directament amb factures falses. Orange Market va facturar 5 milions d’euros només amb els seus encàrrecs per a Fitur.

Els fets jutjats van ocórrer entre els anys 2005 i 2009. El judici va començar al juny del 2015 i es prolongarà, almenys, fins al febrer del 2016.

Etiquetas
stats