Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La llista de la coalició entre Compromís i el partit d’Errejón també inclourà excandidats de Podem

Llum Quiñonero, l’ex-cap de llista per Alacant en les eleccions autonòmiques del 2015 ha trencat amb Podem i donarà suport a Compromís -Más País.

Sergi Pitarch

València —

0

La llista de la coalició entre Compromís i Más País per a les tres circumscripcions valencianes inclourà excandidats de Podem i de la seua ampliació posterior amb Esquerra Unida, Unides Podem. Encara que cap d’aquestes persones anirà en llocs d’eixida, que han copat candidats de la coalició valencianista complint l’acord amb el partit d’Íñigo Errejón, sí que ocuparan posicions simbòliques en les circumscripcions de València i Alacant, on més opcions tenen d’aconseguir escons.

El Bloc ja va confirmar que el número u per València seria Joan Baldoví i que la número u per Castelló seria Marta Sorlí. Iniciativa situarà Ignasi Candela com a cap de llista per Alacant. Els tres van ser els candidats per les seues circumscripcions el 28 d’abril passat i ja van ser diputats en el Congrés en la legislatura 2016-2019, dins del pacte amb Podem.

El número 2 per València és el que més interés ha suscitat, perquè en cas de bon resultat podria convertir-se en escó i ha quedat lliure respecte de les eleccions anteriors per la marxa d’Isaura Navarro al Govern valencià. De moment, des de Compromís només confirmen que “serà una dona independent”. Fonts de la coalició dubten que acabe sent una excandidata de Podem i afirmen que “transcendirà tots els partits, inclòs el PSPV”.

La coalició ha tantejat unes quantes candidates de manera informal, però la situació política actual no és un gran atractiu per a deixar llocs de responsabilitat i concórrer al Congrés. “Està costant”, reconeixen.

En llocs simbòlics sí que hi haurà entrada de saba nova respecte de les llistes de Compromís el 28A. Sona l’exdiputada de Podem en el parlament valencià en la legislatura passada Llum Quiñonero, que va encapçalar la llista autonòmica per Alacant el 2015. L’activista i periodista alacantina ja ha dit públicament que donarà el seu suport a la candidatura de Compromís-Más País ja que se sent “decebuda” amb l’actitud de Pablo Iglesias. Pot haver-hi més suports d’antics membres de Podem.

La Comunitat Valenciana ha sigut un territori molt afí a Íñigo Errejón quan es va presentar a dirigir el partit contra Pablo Iglesias. De fet, molts dels càrrecs públics actuals dins del Govern del Botànic i membres de la direcció van donar suport obertament a Errejón i van patir les conseqüències, com és el cas d’Ángela Ballester, exdiputada en el Congrés i ara directora general de Coordinació en la Conselleria d’Habitatge.

Aquesta “responsabilitat institucional” ha frenat que un grup important de candidats i càrrecs públics hagen pujat al vaixell de Más País a la Comunitat Valenciana com ha passat a Múrcia o en unes quantes províncies d’Andalusia.

Etiquetas
stats