Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El “debat decisiu” d'À Punt menys decisiu deixa tot obert fins al 28A

Mónica Oltra, Isabel Bonig, Rubén Martínez Dalmau, Toni Cantó i Ximo Puig amb Jèssica Crespo

Sergi Pitarch

València —

0

Dues hores i nou minuts de debat electoral després, les eleccions autonòmiques segueixen igual d'obertes que abans que se celebrara. Del “debat definitiu” d'À Punt ixen vius els cinc candidats i candidates dels partits amb representació parlamentària que, a diferència dels debats dels candidats al Congrés, han obviat al sisé convidat en discòrdia, l'extrema dreta de Vox que entrarà amb força en el parlament valencià després de les votacions del pròxim diumenge. Ni com a elefant a l'habitació. No ha existit.

De debat de la televisió pública ixen vius i amb les seues opcions intactes els cinc candidats que han acudit. No hi ha hagut errors. Ha sigut un debat refinat, també allunyat de la crispació dels debats nacionals, i en el qual s'han vist nombroses propostes per part de tots els partits en matèria educativa, sanitària i en investigació. La Cultura ha sigut l'oblidada una vegada més i no ha aparegut fins a l'hora i 55 minuts de debat i només reivindicada pel candidat de Podemos, Rubén Martínez Dalmau, i el socialista Ximo Puig.

El debat ha sigut de blocs -esquerra i dreta- i amb pocs encreuments intrablocs. Només Cantó ha criticat Bonig i el PP i Dalmau els seus “socis” en el Botànic per les “tíbies” polítiques en el canvi de model econòmic. Oltra i Puig ni s'han tocat i han reivindicat els assoliments dels seus quatre anys de govern amb diversos esments, mínims, als casos de corrupció del PP en anteriors legislatures. Fins i tot Puig s'ha permés el luxe de tirar una flor a Mónica Oltra per haver “liderat” el pacte valencià contra la violència de gènere.

El debat ha servit per a repetir les crítiques que s'han fet els partits durant la legislatura i hi ha hagut poca innovació. Bonig ha mantingut les seues principals crítiques a l'Educació i Cantó als barracons. Ni el valencià ha sigut motiu d'una controvèrsia més enllà d'esmentar-se. Catalunya, l'altra absent en el debat, encara que en aquest cas s'agraeix i evidència una maduració dels candidats, que han intentat introduir tots els temes possibles en la trobada.

El minut final ha sigut una guinda, però tampoc servirà per a moure grans espectres de vots a cap motxilla. Dalmau ha reivindicat el “vot útil” de Podem, Cantó ha mostrat la seua cara valenciana i amable, Oltra el vot amb “alegria” i contra “la por”, Puig la “defensa de la democràcia” i Bonig ha apel·lat al “canvi per a demanar el vot.

Economia i impostos

Puig ha dit que el PP fa una política de “tómbola fiscal”. “La revolució l'hem feta el Botànic, que paguen més impostos els rics. Li hem baixat els impostos a un milió i mig de valencians”, ha explicat. El candidat socialista ha tancat el primer bloc sobre economia i impostos. “S'ha creat més treball a la Comunitat Valenciana que la mitjana espanyola i hem de continuar així acabant amb la precarietat”, ha dit.

Bonig ha plantejat una “triple revolució” amb una baixada d'impostos. “La nostra baixada d'IRPF afecta de dos milions de valencians”, ha desenvolupat. Bonig ha atacat Ximo Puig per “crear quiosquets” i perquè haurà de “fer retallades” per l`“excés de despeses”. “Què faran amb Lafarge? Han aprovat un paratge natural i ja no poden seguir amb la mina”, ha manifestat.

Oltra ha defensat la creació de treball i l'estabilitat del territori, perquè es pot vindre a invertir sense que li demanen una mossegada. Les propostes del PP són per a “tirar-se la mà a la butxaca! perquè vol llevar l'impost de patrimoni que només afecta a 21.000 valencians. ”A Andalusia han han llevat impostos als senyorets per a pujar el preu de les escoles infantils“, ha apuntat.

Cantó ha carregat contra PP, PSPV i Compromís. També ha anunciat una baixada d'impostos. “Volem que paguen menys cotitzacions les empreses que paguen menys i que la Comunitat Valenciana deixe de ser un infern per als autònoms. ”Vostés volen acabar amb els rics, nosaltres amb els pobres. Volem que no hi haja patrimoni perquè vinguen els rics ací a pagar els seus impostos“, ha defensat.

Dalmau ha atacat Oltra i Puig, als quals ha acusat de “no tindre un model econòmic”. “La consellera no s'ha volgut reunir amb els agricultors i no s'ha donat suport al sector de les cooperatives”, ha manifestat. El candidat de Unides Podem-EUPV ha promés una “revolució verda” i ha advocat per la taxa turística.

Medi Ambient i polítiques hídriques

Bonig ha carregat contra els socialistes per la política de l'aigua. La candidata popular ha atacat el Botànic per la “falta de gestió”.

Dalmau ha atacat Bonig assegurant que no hi ha un “planeta B”. Posteriorment contra Puig perquè no es deixe “intimitat” pels poders i seguisca oponent-se a Port Mediterrani. “Crearem una empresa d'energia neta per a baixar el preu de la llum així com baixar l'IVA en la factura”, ha afirmat.

Oltra ha apostat per una “transformació ecològica” de l'economia, una societat de “persones que cuiden a persones” i la investigació i la innovació. “Ens juguem el futur, com ens recorden els divendres els nostres joves”. En el seu segon torn ha criticat Bonig i el PP per haver evitat la contractació de funcionaris per a desembossar les declaracions ambientals. La candidata de Compromís ha afirmat que han sigut la garantia de la defensa del Tajo-Segura amb la presentació d'un recurs.

Cantó ha aprofitat aquest bloc per a traure a la palestra el cas Alqueria. “S'han utilitzat recursos per a les muntanyes per a endollar a companys de partit”, ha censurat.

Puig ha apel·lat a la conciència i a la solidaritat per a impulsar l'economia verda. El candidat socialista ha aprofitat el bloc per a recordar els “pufos” en infraestructures que el PP hauria deixat en 2015 i ha demanat una aliança amb el món rural per a la protecció del camp i els boscos. Respecte a l'aigua, ha acusat el PP d'utilitzar l'aigua “per a enfrontar territoris”.

Model territorial i sistema de finançament

Dalmau ha advocat per un estat plurinacional. El candidat de Podem ha tingut un enfrontament sobre la Constitució i ha dit que el model de finançament del País Basc o Navarra estan en la Carta Magna. Ha sigut el moment més tibant del debat arribant fins i tot Dalmau a cedir la paraula davant les interpel·lacions de Cantó sobre el vot de PP, PSOE i Podemos del “cuponazo basc”. Dalmau s'ha recordat de les diputacions i ha demanat la seua eliminació.

Oltra ha parlat de l'infrafinançament: “Som l'única autonomia pobra que aporta més. Respecte a un càntabre tenim 4.000 milions menys, que és quasi tot el pressupost d'Educació”. “Els que no tenim a ningú que ens mane a Madrid i Barcelona demanarem un compromís per a rebre el que ens toca. Quan en els debats nacionals no està Compromís no es parla dels valencians”, ha dit la candidata valencianista, qui ha tret a la palestra dues xifres: 24.000 milions per infrafinançament i 15.000 per corrupció “d'alguns companys del PP”.

Cantó ha dit que el problema no és del Govern espanyol, sinó de PP i PSOE. Cantó a preguntat Puig quantes nacions hi ha a Espanya. “Vull que tots tinguem els mateixos recursos”, ha proposat. El candidat de Ciutadans ha arremés contra Oltra per no haver reclamat els seus socis de govern més diners per a la Comunitat Valenciana. “Ni el PP va fer res pel deute i el tripartit l'ha continuada augmentant”, ha dit. El candidat taronja ha criticat Puig de “ser el ximple útil dels nacionalistes”.

El candidat socialista ha defensat que ha posat els interessos dels valencians abans que els de partit. Per a Puig han d'haver-hi “aliances a Espanya” per a resoldre el problema del finançament. Ximo Puig ha criticat Ciutadans per no haver aprovat els pressupostos de 2019, que “anaven a portar 1.400 milions en inversions” i per ser suport de l'extrema dreta. “El nostre projecte per a Espanya mescla la singularitat amb la igualtat. Els valencians estem en una cruïlla, avançar o retrocedir amb els quals van contra l'estat de les autonomies i les dones”, ha sentenciat.

Isabel Bonig ha eixit a l'atac en aquest bloc i ha airejat un informe que va votar el PP on ja es criticava l'infrafinançament. “Ja es deia que el nostre problema eren la falta de recursos i no el balafiament”, ha afegit, al mateix temps que ha dit que “sempre els he recolzat” en aquesta matèria.

Polítiques Socials

Ximo Puig ha comptat el cas de Pilar, una dona que va poder accedir a la vacuna de l'Hepatitis C de manera gratuïta, quan amb el PP costava milers d'euros. “La pobresa en la Comunitat Valenciana ha baixat, però l'objectiu ha de ser pobresa infantil zero”, ha proposat. “En la pròxima legislatura volem ampliar l'assistència sanitària amb la salut bucodental de 0 a 16 anys”, ha dit. Ha sigut el bloc en el qual Puig ha fet l'ullet Oltra i ha recordat que va ser ella com a vicepresidenta la que “va liderar” el pacte contra la violència masclista.

Oltra han dit que en 2015 ha dit que quan va arribar hi havia més de 50.000 persones en llista d'espera de dependència i que es resolien expedients de 2007. “Hem reduït els terminis”, ha afirmat. La candidata de Compromís li ha etzibat a Cantó que la conselleria de Polítiques Inclusives ha passat de 800 milions a 1.400 milions. “Hem reduït la burocràcia amb cinc vegades més de funcionaris”, ha explicat. La candidata de Compromís ha dit que “tots units” han de lluitar contra el “terrorisme masclista perquè només junts els vencerem com vam véncer al terrorisme d'ETA”.

El candidat de Ciutadans ha criticat les llistes d'espera en Sanitat perquè “continuen creixent”. “Volem acabar amb la precarietat en la sanitat, volem la compra centralitzada de medecines i que ningú es quede sense un medicament”, ha proposat. Cantó ha parlat d'habitatge i ha criticat que no s'haja construït habitatge de lloguer públic.

Dalmau ha criticat PP i Ciutadans per voler “mercantilitzar” la sanitat. El candidat de Podem ha anunciat que volen fer gratuït el dentista. Dalmau ha aprofitat aquest bloc per a parlar de feminisme i ha demanat als partits de la dreta que es “pugen a l'ona del 8M”.

Isabel Bonig ha aprofitat aquest bloc defensar la seua llei de Maternitat, que “va derogar” el Botànic. La candidata del PP ha desenvolupat una bateria de mesures i desgravaments fiscals a les famílies amb fills. Bonig ha tret un informe sobre pobresa en la Comunitat Valenciana: “Amb el seu govern han mort 6.000 persones esperant per ser reconeguts dependents i ha augmentat la pobresa”. “El PP va fer una gran revolució social perquè creàrem dos milions de llocs de treball per a dones”, ha afirmat, al mateix temps que ha reivindicat que va ser la primera alcaldessa de Vall d'Uixó, la primera consellera d'Infraestructures i la primera presidenta del PP.

Educació i investigació

Mónica Oltra ha proposat beques que es donen per renda, una aposta forta per l'FP dual amb pràctiques en empresa i ha criticat els “xecs” que vol donar Ciutadans perquè els que s'ha de defensar són “els drets”. “Aquesta legislatura hem posat en ordre els instituts tecnològics perquè la investigació arribe a la societat”, ha explicat.

Toni Cantó ha carregat contra Puig i Oltra perquè “continuen havent-hi” barracons. El candidat de Ciutadans ha mostrat la seua línia més dura i ha demanat la “llibertat dels pares per a educar als seus fills en la llengua que vulguen”. “Volem promoure escoles de 0 a 3, però no solament públiques sinó amb xec perquè ho porten on vulguen”, ha proposat, així com la gratuïtat dels menjadors escolars.

El candidat de Podem ha criticat també els barracons, però també col·legis “amb falta de manteniment” o instituts pendents de construir. “Volem educació pública fins a la universitat. Respecte a la llengua haurien d'entendre les dretes que som una societat bilingüe”, ha assegurat. Dalmau ha reivindicat la investigació i ha proposat un “pla de retorn de talent emigrat” i un compromís amb la Cultura. Ha sigut a l'hora i 55 minuts quan s'ha parlat per primera vegada de la Cultura.

Puig ha garantit que en la pròxima legislatura s'acabarà amb els barracons. “Hem fet una aliança amb els ajuntaments. I es rehabilitarà o es construirà el 60% de les infraestructures educatives. Vam dir que els llibres serien gratis, que hi hauria beques de menjador”, ha desenvolupat. El candidat socialista ha recordat que els models català i gallec d'educació són com el valencià. “I PP i Ciutadans no diuen res”, ha dit. El candidat socialista també s'ha recordat de la Cultura amb la seua mesura dels 100.000 bons culturals.

Per a Bonig l'època educativa del PP va construir més de 600 col·legis. La candidata del PP ha criticat la política educativa del Bontànic i ha proposat que s'implemente l'educació en anglés i es recupere el “batxillerat d'excel·lència”. Bonig ha dit que faran un bo infantil perquè cada pare porte a l'escola que considere, que “crearan en la Comunitat Valenciana 5.000 llocs de treball”.

Etiquetas
stats