Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Una diputada del PP va cobrar 15.000 euros de la fundació cultural de Camps amb un contracte irregular

María José Ferrer Sansegundo, portaveu de Justícia de PP

Laura Martínez

València —

0

La Fundació Jaume II el Just, el capritx cultural de l’expresident del PP valencià Francisco Camps, va pagar 15.000 euros a una diputada popular actual per coordinar i dur a terme les tasques del bicentenari de la Constitució de Cadis amb un contracte irregular. Segons apunta la Intervenció de la Generalitat, per a l’encàrrec a María José Ferrer Sansegundo no es van complir els passos necessaris.

Considera l’organisme de la Generalitat que la Fundació, sense formalitzar prèviament l’expedient de contractació, va signar un contracte amb l’actual diputada popular per a l’assessorament, la coordinació i la direcció de diferents actes per la celebració del bicentenari de la Constitució de Cadis pel qual la institució cultural pagaria a Sansegundo 15.000 euros en cinc períodes, segons l’informe d’Intervenció.

L’informe apunta que no consta acta ni expedient que justifique la contractació, encara que la diputada ha demostrat a eldiario.es que si que hi ha una acta, amb data de 26 de novembre, en què Vicente Garrido, president de la Comissió, la proposa com a responsable dels treballs. La diputada també ha facilitat la nota de premsa emesa pel Consell i el butlletí oficial en què consta el seu nomenament. També que havia de respondre davant la comissió, no davant la fundació, a la qual mai va acudir, explica, i assenyalat que les reunions les mantenien en la seu del Consell Jurídic Consultiu que presidia Garrido.

Jurista de professió, quan se li va encarregar la comesa, la hui diputada no tenia ni carnet de partit, ni exercia cap càrrec per a aquest. En declaracions a eldiario.es, Sansegundo explica que la comissió la presidia Vicente Garrido, el director de la tesi de Camps, juntament amb uns quants juristes, entitats públiques i altres càrrecs del Govern valencià. “Em va arribar la proposta i vaig dir que sí, perquè em va semblar un treball fascinant”, assenyala la diputada. “És el millor treball que s’ha fet de la Constitució de Cadis i així ens l’han reconegut”, afig, i assenyala que en la memòria presentada el 2012 consten tots els seus treballs.

En relació amb aquestes activitats, la Fundació va contractar una videoentrevista per a la comissària per valor de 7.000 euros a una empresa audiovisual i un vídeo promocional del bicentenari, en el contracte del qual figura un valor de 50.000 euros a la mateixa empresa, encara que la Intervenció no hi veu irregularitat, ja que es va fer per concurs públic.

Dilluns van comparéixer en les Corts Valencianes, davant la comissió d’investigació del cas Taula, l’exconsellera de Cultura de Camps, Trinidad Miró, també presidenta de la Fundació, i l’administradora de l’entitat designada per aquesta. Cap de les dues compareixents van saber explicar per què es va contractar Ferrer Sansegundo o de qui va vindre la recomanació de recórrer a ella.

Entre les accions coordinades per Sansegundo va haver-hi activitats culturals, el disseny d’un còmic per l’il·lustrador Paco Roca, la representació d’una òpera sobre La Pepa i una sèrie d’activitats divulgatives sobre el paper dels valencians en la constitució liberal. La diputada insisteix que no va ser contractada per la Fundació –encara que sí que li va abonar els pagaments–, sinó que aquesta entitat, com altres del sector públic, va col·laborar amb el finançament de l’efemèride.

Fraccionament de contractes

La Fundació Jaume II tenia entre les seues motivacions la recuperació del patrimoni històric valencià i la dinamització cultural a través de la rehabilitació del monestir de Simat de la Valldigna. No obstant això, les investigacions policials apunten que es va convertir en una paradeta de col·locats per al PP.

L’informe d’Intervenció també apunta a un fraccionament de contractes per part de la Fundació per a eludir la llei de contractació del sector públic, en vigor des del 2008. La Fundació va encarregar un audiovisual que va costar més de 40.000 euros, i va dividir el pagament en realització i producció i el mateix audiovisual, per utilitzar-lo com a promoció de monestir.

Etiquetas
stats