Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El jutge amplia amb el delicte electoral el cas de blanqueig del PP de València

Carmen García Fuster, exsecretària del grup municipal del PP en l’Ajuntament de València.

EFE

El titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga en una peça separada del cas Imelsa un presumpte delicte de blanqueig de capitals comés per regidors i assessors del PP en l’Ajuntament de València, ha resolt ampliar la investigació a un presumpte delicte electoral.

En una interlocutòria notificada hui a les parts, el jutge acorda citar a declarar com a investigades (abans imputades) l’exsecretària del grup municipal del PP Carmen García-Fuster i l’administradora provincial de la candidatura popular a les eleccions municipals del 2015, Montserrat Tello.

El PP de la Comunitat Valenciana ja està imputat per delicte electoral en els comicis de 2007 i 2008 (eleccions municipals i autonómiques) i la justícia ha ampliat la investigació a totes las convocatòries electorals des del 1999.

A més, el jutge requereix el Partit Popular perquè identifique la persona que va exercir aquestes funcions el 2011 i els integrants de la Junta Directiva del PP a València en les campanyes electorals municipals del 2011 i del 2015, segons informa en un comunicat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

El magistrat considera que hi ha indicis que el grup popular en l’Ajuntament de València, en “execució d’un pla preconcebut”, va carregar despeses electorals en les campanyes del 2011 i del 2015 a un compte bancari, gestionat bàsicament per García-Fuster, “sense cap fiscalització i reflex en la comptabilitat del PP”.

De les diligències practicades fins al moment, el jutge afirma que hi ha una “infracció aparent tant de la normativa aplicable en matèria de finançament de partits polítics com de règim local”.

L’instructor entén que “resulta raonable que la investigació i la imputació es projecte, d’inici, tant sobre els administradors electorals com sobre les persones que, pel que fa al compte bancari i els seus fons, tenien capacitat de decisió o de disposició”.

Aquests últims, que haurien participat en la comissió del delicte “amb actes conscients de col·laboració”, tindrien la consideració de cooperadors necessaris.

El delicte electoral no pot imputar-se al Partit Popular com a persona jurídica, segons precisa el comunicat del Tribunal Superior de Justícia.

En la seua resolució, el jutge conclou que el delicte electoral s’hauria comés de manera continuada i en connexió amb el de blanqueig; per això acorda investigar-los conjuntament, ampliant l’objecte d’aquesta peça separada en què hi ha 47 persones imputades més el PP, imputat com a persona jurídica.

En aquesta peça separada s’investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors en vespres de les eleccions municipals del 2015.

Aqueixa quantitat presumptament se’ls tornava pel partit en dos bitllets de 500 euros per a “aflorar uns diners en metàl·lic, en una quantitat pròxima als 50.000 euros que podria tenir l’origen en el cobrament de comissions il·legals per l’adjudicació de contractes públics”.

El jutge requereix al Tribunal de Comptes la documentació remesa pel Partit Popular aquest Tribunal corresponent a la comptabilitat electoral de les eleccions municipals del 2011 i del 2015.

A la Junta Electoral Provincial se li reclama que informe sobre el compte bancari únic designat pel Partit Popular com a compte electoral de la candidatura municipal del 2015, atés que no consta com a remesa la informació d’aquest compte i any, a diferència de la del 2011.

El jutge clou la seua resolució amb la decisió de remetre testimoni de la interlocutòria i de l’informe de l’UCO de la Guàrdia Civil al Tribunal Suprem i al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, tribunals que tenen pendent pronunciar-se sobre la participació de l’exalcaldessa de València i senadora Rita Barberá, i l’exregidor i diputat autonòmic Miguel Domínguez en els fets investigats.

La investigació per blanqueig de capitals en l’Ajuntament de València, ampliada ara al delicte electoral, és una peça separada del cas Imelsa, en què s’investiga el tripijoc de contractes a canvi de comissions il·legals en administracions públiques de la Comunitat Valenciana.

La causa està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d’influències i blanqueig.

Etiquetas
stats