eldiario.es

9

Les presons valencianes: "Les més conflictives del sistema penitenciari nacional"

El sindicat Acaip ha engegat una campanya per  denunciar la "caòtica i penosa" situació d'un sistema "a la vora del col·lapse"

Lamenten la "incompetencia" de la direcció d'Institucions Penitenciàries que ha propiciat un "amuntegament dels interns i l'envelliment d'una plantilla de funcionaris insuficient"

Miembros de Acaip reparten chorizos entre los viandantes a las puertas de la delegación del Gobierno en Valencia

Membres de Acaip reparteixen xoriços entre els vianants a les portes de la delegació del Govern a València

El sistema penitenciari està a la vora del col·lapse, amb una situació "caòtica i penosa", segons denúncia Acaip, el sindicat majoritari en el sector de les presons, que aquest dilluns ha realitzat un acte de protesta enfront de la delegació del Govern a València. Per a cridar l'atenció sobre els "greus problemes" que asseguren patir i davant els quals "no s'està escometent cap actuació" per part del secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, el sindicat ha repartit xoriços entre els vianants.

Els treballadors lamenten la "incompetència i la indecència" de la direcció d'Institucions Penitenciàries -"Yuste cobra fins i tot més que el president del Govern"- la qual cosa ha propiciat un amuntegament de la població reclusa i l'envelliment de les plantilles de funcionaris -uns 54 anys de mitjana-.

Un exemple d'açò ho trobem a València, amb la presó de Picassent com a principal exponent. "És la presó més gran d'Espanya, amb més de 2.300 interns quan no hauria de tenir més de 1.400", explica des d'Acaip Alberto Téllez, qui apunta que aqueixa saturació junt a la falta de personal comporta que hi haja mòduls amb 140 o 150 interns on només hi ha dos funcionaris, "quan hauria d'haver-hi tres".

"Picassent és una de les més problemàtiques, però també està Villena (Alacant II) o l'Hospital Psiquiàtric d'Alacant, on a tots aquests factors cal unir els interns amb patologies psiquiàtriques, que moltes vegades no estan detectades", ressalta Téllez, qui no dubta a assegurar que les presons valencianes "són de les més conflictives d'Espanya". "Els treballadors estem desmotivats i, en moltes ocasions, amb por a anar a treballar", ressenyava el portaveu de Acaip.

Miembros de Acaip (sindicato de funcionarios de prisiones) frente a la delegación del Gobierno en Valencia

Membres de Acaip (sindicat de funcionaris de presons) enfront de la delegació del Govern a València

3.500 places necessàries en tota Espanya

Acaip reclama la convocatòria d'una oferta pública d'ocupació per a cobrir les més de 3.500 places necessàries que sumar als al voltant de 22.000 funcionaris actualment en actiu. Així, insisteixen que segueixen sense ocupar-se el 15% de les vacants que van ser retallades en el seu moment per Institucions Penitenciàries.

Un altre aspecte sobre el qual criden l'atenció és sobre les agressions registrades en 2016: 360 en tota Espanya, la qual cosa suposa una mitjana pròxima a una diària "sense que es faça res". Per a fer visible aquest problema, i com una acció simbòlica i solidària des d'Acaip posaran pròximament una altra iniciativa en marxa consistent a arreplegar donacions de sang intentant arribar a un nombre equivalent a aquestes 360 agressions: "Abans que els polítics ens xuclen la sang, preferim donar-la".

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha