Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El jutge processa l’expresident de la Diputació d’Alacant del PP per prevaricació

L'expresident de la Diputació i del Partit Popular a la província d'Alacant, José Joaquín Ripoll

elDiariocv

València —

El procés judicial que va somoure els fonaments del PP d’Alacant va arribant al final. El Jutjat de Primera Instància número 3 d’Oriola (Alacant), que instrueix la peça separada número 10 del Cas Brugal –conegut per la implicació de l’exalcaldessa d’Alacant, Sonia Castedo–, ha processat 14 persones pel manegament de contractes per a la concessió i l’explotació del Pla Zonal de Residus del Baix Segura, segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Entre els catorze processats hi ha l’expresident de la Diputació Alacant, José Joaquín Ripoll, i l’exalcaldessa d’Oriola, Mónica Lorente, ambdós del PP. La instructora processa també l’exportaveu del Partit Socialista en la Diputació alacantina, Antonio Amorós, i uns quants tècnics i empresaris, com l’empresari dedicat al suculent negoci del fem, Ángel Fenoll. La interlocutòria de procediment abreviat notificat aquest dimecres a les parts posa fi a una instrucció de més de 8 anys i deixa el cas preparat per al judici. La jutgessa conclou que hi ha indicis de prevaricació, suborn, frau a l’Administració, tràfic d’influències, revelació de secrets i negociació prohibida.

Segons que diu l’escrit, “ha quedat indiciàriament acreditada l’existència d’una trama organitzada” al voltant de cinc empresaris que van comptar amb “l’ajuda i la col·laboració directa i la informació d’investigats amb diversos càrrecs polítics i tècnics vinculats al Consorci de la Diputació Provincial d’Alacant”, per a “obtenir favors” de la Diputació Provincial d’Alacant i dels ajuntaments d’Oriola i de Pilar de la Foradada. Tot, “mitjançant el lliurament de regals a funcionaris i a autoritats amb competència o influència en contractacions, i en concret en el Pla Zonal XVII de Residus de la Zona XVII, aprovat mitjançant una ordre de 15 d’abril del 2005 de la Conselleria de Territori i Habitatge de la Comunitat Autònoma Valenciana”.

La jugada, segons la investigació policial, es va fer a tres bandes. Ripoll va adjudicar al començament del 2008 la contracta d’arreplega de fems del Pla Zonal del Baix Segura a l’UTE Cespa-Ortiz, concessió pactada entre els empresaris Ortiz i Fenoll i el president de la Diputació. Ripoll presumptament adjudicava l’abocador a una empresa d’Ortiz a canvi que aquest comprara uns terrenys de Fenoll valorats en quatre milions i comprats pel ‘capo dels fems’ per 800.000 euros. Un acord, que també segons la investigació, preveia l’entrada de Fenoll en el capital de Tabarka Media. Els obsequis per a aconseguir el contracte milionari del femater van consistir en dos viatges organitzats per Ortiz i per l’empresari Rafael Gregory –també imputat– a bord de dos iots propietat de l’empresari a les illes Balears.

La jutgessa, de la seua banda, arxiva la causa respecte de sis persones més perquè no veu indicis de la seua participació en els delictes investigats. Amb aquesta interlocutòria la magistrada instructora ho trasllada al fiscal i a les acusacions perquè d’ací a 20 dies sol·liciten l’obertura de judici oral i presenten els escrits d’acusació corresponents en què han de concretar el delicte que imputen a cada un dels processats i les penes que sol·liciten per a ells. En aquest tràmit, les acusacions també poden sol·licitar el sobreseïment de la causa si entenen que no hi ha proves per a portar a judici els processats; de manera excepcional poden sol·licitar la pràctica de noves diligències.

Etiquetas
stats