Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

140.000 firmes reclamen que s’investiguen les sospites de plagi en la tesi ‘secreta’ de Francisco Camps

L’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, abans de llegir la tesi doctoral.

Miguel Giménez

Fa a penes uns dies coneixíem la campanya iniciada pel professor de filosofia del dret en la Universitat Pública de Navarra, Jorge Urdánoz, a través de la plataforma change.org per a demanar la revisió de la tesi doctoral ‘secreta’ de l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, a causa de les sospites de plagi en el seu treball “Propostes per a la reforma del sistema electoral”.

Fins al moment s’han adherit a aquesta campanya, que ha provocat una querella del mateix Camps contra Urdánoz per injúries i calúmnies de la qual el professor navarrés encara no té notícies, unes 140.000 persones –la campanya es va posar en marxa el 26 de setembre passat–. Ara està a les mans de la Universitat Miguel Hernández d’Elx investigar les irregularitats denunciades, “jo vaig remetre el meu estudi i la petició al centre, però fins al moment no m’han contestat”, afirma Urdánoz, que confia que s’òbriga una comissió d’investigació a la qual voldria aportar el seu testimoniatge i tota la documentació que ha recopilat, ja que apunta: “Sóc l’únic que l’ha llegida”, a banda del tribunal avaluador.

Jorge Urdánoz, expert en sistemes electorals, va sol·licitar el setembre del 2014 el treball de Camps per estudiar-lo a través de la Universitat Pública de Navarra. No obstant això, la resposta que va rebre de la Miguel Hernández va ser que l’autor –l’expresident de la Generalitat– havia prohibit la consulta de la seua obra. Va ser llavors que va decidir apel·lar al Consell de Transparència, que el mes de maig passat li va donar la raó.

Urdánoz no entra a valorar la qualitat del treball de Camps, “tinc opinions, i ben fonamentades, però m’estime més no manifestar-me”, però sí que considera que és impossible la realització d’un treball tan dens en tan poc de temps en les condicions en què pretesament el va fer l’expresident de la Generalitat, “no és humà ni mortal, llevat que no haguera dormit gens en tot el temps que va dedicar a l’estudi”.

Acusació “tristíssima i irrellevant” de Camps

Pel que fa a les crítiques rebudes per Francisco Camps per la seua adscripció al Partit Socialista, del qual Urdánoz va ser diputat autonòmic, el professor apunta que el seu interés ve pel tema que s’hi tracta, la reforma del sistema electoral, “el mateix autor em cita com a expert, no com a parlamentari socialista”. A parer seu, aquesta acusació és“tristíssima i irrellevant”.

Segons l’opinió d’Urdánoz, no es tracta de defensar un sistema electoral o un altre –és partidari del sistema proporcional, mentre que l’excap del Consell defensa el sistema majoritari–, “hi ha autors de molt de prestigi a qui jo respecte moltíssim que defensen sistemes electorals majoritaris, però aqueixa no és la qüestió”. “El que escau és valorar el contingut de la tesi, com sembla que està treballada”, remarca el professor navarrés, que afirma que el document està ple de citacions, com defensa l’autor, “però també està ple de plagis, copia fragments que no cita o se n’apropia i afirma coses que no són certes”.

D’aquesta manera, insisteix que no es poden permetre els tipus de pràctiques que denuncia, “si fóra així, la cosa canviaria moltíssim”.

Etiquetas
stats