Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El tanatori municipal de València acull mig centenar de cerimònies laiques

Entrada al tanatori municipal de València

Carlos Navarro Castelló

Mig centenar d’usuaris no creients del tanatori municipal de València ja han pogut celebrar les cerimònies de comiat dels seus difunts sense la presència de símbols religiosos en les capelles 1 i 2.

L’Ajuntament de València, amb l’alcalde Joan Ribó al capdavant, va aprovar a les darreries de l’any 2015 la possibilitat de dur a terme actes laics en aquestes instal·lacions dependents del consistori, com a fórmula per a “garantir la llibertat de culte” en els serveis funeraris municipals.

La mesura va provocar un gran enrenou i va comportar crítiques ben enceses especialment per part del PP. La realitat, però, és que un any i mig després la normalitat ha imperat i tant creients com laics han tinguts els seus drets garantits i han pogut celebrar els seus funerals amb símbols religiosos o sense.

Amb tot, de moment és una minoria la que opta per les cerimònies laiques en el tanatori municipal, si bé és cert que des de l’any 2013 les incineracions, que no tenen símbols religiosos, han superat les inhumacions com a opció preferida pels valencians.

Així, segons dades de Funespaña, la concessionària que gestiona el tanatori, l’any 2016 en les sales de cerimònies 1 i 2 es van dur a terme un total de 3.034 serveis dels quals 2.996 van ser serveis religiosos i 38 van ser-ne laics.

Des del gener del 2017 fins ara en aquestes sales s’han efectuat 1.766 serveis dels quals 1.754 han estat serveis religiosos i 12 laics.

Quant a les incineracions, des de l’any 2008, en què es van fer 3.100 incineracions han pujat fins a les 4.400 de l'any passat, és a dir, un 42% més.

Per contra, en el cas dels soterraments, la tendència ha estat justament la contrària. Dels 4.200 soterraments de l'any 2008 s'ha descendit als 3.500 del passat any, un 17% menys.

D’altra banda, el cementeri General ha acollit 200 soterraments musulmans, des que se’n va habilitar un espai l’any 2000, i un de jueu, des que es va obrir l’opció al febrer d’enguany després de la signatura d’un conveni amb les confessions religioses majoritàries de la ciutat.

Etiquetas
stats