Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La taxa de pobresa infantil se situa en el 26,4%

Una mare dóna de mamar el seu fill

Sergi García

València —

La Marina Alta és la comarca de la Comunitat Valenciana amb un major índex de pobresa infantil. La comarca lidera el devastador informe que acaba de publicar el Institut Valencià d’Estadística, segons el qual més de 223.000 xiquets de la Comunitat Valenciana es troben en risc de pobresa (llars amb ingressos que estan per sota del 60% de la mitjana per unitat de consum). Açò suposa un 26,4% del total dels xiquets valencians. De fet, l'infantil és un col·lectiu especialment vulnerable, puix que l'índex de pobresa tenint en compte al total de la població es redueix al 19%.

La dada de la Marina Alta és especialment preocupant. El seu índex de pobresa infantil és del 40,1%. No gaire lluny, per tant, de duplicar aqueix 26,4% de la mitjana de la Comunitat Valenciana. La segona comarca més castigada per la pobresa entre els menors de 16 anys és també alacantina: el Baix Segura, amb un 39,1%. En el conjunt de les comarques d'Alacant, l'índex és del 29,4%.

La Marina Alta no solament lidera la taxa de pobresa infantil. A més, és la segona comarca en taxa de pobresa en el global de la població, amb un índex del 26,3%. En aquest cas, la primera és el Baix Segura, amb un 26,9%.

Un altre aspecte a tenir en compte és l'augment del nombre de xiquets que es troben en aquesta situació. En 2016, un total de 26,4% dels xiquets de tota la Comunitat es trobaven en risc de pobresa, un augment de més de dos punts pel que fa al 2015 (24%).

D'aquesta forma, segons la valoració d'aquestes dades que ha realitzat l'organització Save the Children, “el benestar dels xiquets que es troben en aquesta situació es veu greument condicionat, ja que els ingressos d'aquestes famílies no són suficients per a cobrir algunes de les seues necessitats bàsiques, com poden ser les relatives a l'educació, la sanitat o l'habitatge”.

A més, l'ONG recorda que la Comunitat Valenciana compta amb una taxa de privació material severa infantil d'un 7,5%. Les famílies amb menors a càrrec que es troben en aquesta situació tenen unes condicions de vida molt restringides, a causa de l'escassetat de recursos, i en moltes ocasions no es poden permetre menjar carn o proteïnes de forma regular, una llavadora, un telèfon o anar-se de vacances.

Una situació que empitjora durant l'estiu

El responsable de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, ha assegurat que la situació d'aquests xiquets, xiquetes i adolescents “empitjora durant l'estiu, ja que moltes famílies que es troben en risc de pobresa i exclusió social tenen dificultats per a proporcionar una alimentació adequada als seus fills, aquesta època en la qual els menjadors escolars estan tancats”.

Hernández ha afirmat també que moltes d'elles “no poden pagar cap tipus d'activitat extraescolar o d'oci per als seus fills, per la qual cosa aquests se senten discriminats per no poder gaudir de les seues vacances com altres xiquets de la seua edat”.

Un sistema que deixa desprotegits als xiquets

Per al responsable de Save the Children, les dades publicades per l'Institut Valencià d'Estadística indiquen que “hem de centrar els nostres esforços a millorar el sistema de protecció social actual”, doncs, tal com mostrava l'estudi publicat per Save the Children ‘Desheretats’ al febrer d'aquest mateix any sobre desigualtat infantil, igualtat d'oportunitats i polítiques públiques, “deixa desprotegits als xiquets de les famílies amb menys recursos i no aconsegueix reduir suficientment la desigualtat i la pobresa infantil”.

Per a revertir aquesta dramàtica situació, Hernández assegura que, “malgrat els avanços, és imprescindible que el Consell continue implementant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable, que s'incrementen les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil i que la inversió es destine a mesures eficaces que tinguen un impacte directe en les famílies”. “D'aquesta forma es garantiria el compliment dels drets dels xiquets i xiquetes de la nostra comunitat”, explica el responsable de l'organització.

Etiquetas
stats