Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El TSJ arxiva la causa contra el diputat del PP Miquel Domínguez per blanqueig

Miquel Domínguez.

elDiariocv

La Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha arxivat la causa oberta a l'exregidor de l'Ajuntament de València i diputat autonòmic del PP Miguel Domínguez per un presumpte delicte de blanqueig de capitals que s'investiga en el 'cas Imelsa'.

La magistrada instructora atén així la petició del parlamentari autonòmic, investigat pel lliurament de 1.000 euros al grup municipal del PP de València per a la campanya de les eleccions de 2015, i acorda el sobreseïment provisional de les diligències “davant la insuficiència dels indicis per a acreditar la participació” de Domínguez en un operatiu dissenyat per a blanquejar diners mitjançant el lliurament dels 1.000 euros i la seua devolució en dos bitllets de 500 de suposada procedència il·lícita.

En un acte notificat avui a les parts, la magistrada recorda que la Sala només es va declarar competent per a investigar l'exregidor i diputat pel delicte de blanqueig de capitals i no per delicte electoral.

La decisió del TSJ arriba després que la instructora haja practicat totes les declaracions sol·licitades pel fiscal. Després d'interrogar l'investigat (imputat) i set testimonis a petició del Ministeri Públic, la jutgessa va atorgar un termini a les parts perquè indicaren el nou pas que calia donar en la recerca. La defensa de Domínguez va sol·licitar el sobreseïment; el fiscal no va presentar cap escrit.

Després de valorar les declaracions i la documentació remesa per Instrucció 18, que segons arreplega la resolució, no guarda relació amb Domínguez ni amb els fets pels quals se l'investiga, la magistrada conclou que procedeix el sobreseïment provisional perquè “de l'actuat fins avui no resulta una imputació de delicte amb suficient asuport provatori” com per a concloure la instrucció, processar-lo i deixar la causa preparada per a judici.

Sobreseïment provisional i reobertura

El TSJCV opta pel sobreseïment provisional (hi ha possibilitat de reobrir el cas) i no pel sobreseïment lliure (arxiu definitiu) perquè considera que els fets descrits en l'exposició raonada elevada per l'instructor de el “cas Imelsa” tenen aparença delictiva i no hi ha certesa de la inexistència del fet investigat.

En tractar-se d'un sobreseïment provisional, la causa podria reobrir-se si aparegueren nous elements que desvirtuaren les raons en les quals es basa l'arxiu, indicis que “amb consistència o solidesa, servisquen de base per a determinar la implicació penalment rellevant de l'aforat en els fets descrits com a constitutius de delicte de blanqueig”.

Per a això, el jutge instructor, assenyala el TSJCV, haurà d'esgotar la investigació fins a trobar, no només indicis de delicte, sinó de la participació de l'aforat. En referència a això, la resolució indica que “es podrà remetre nova exposició raonada a la Sala, remissió que s'efectuarà si, esgotada la instrucció, consten indicis sòlids contra la persona aforada sorgits d'aqueixes noves dades que, adquirides amb posterioritat, així ho aconsellen o ho facen precís. Per a això, lògicament, hauran hagut de practicar-se totes les diligències necessàries amb vista a permetre una més fonamentada decisió, no ja sobre la racionalitat dels indicis d'existència d'infracció penal, sinó dels que hi puga haver de participació de l'aforat”.

El mes d'octubre passat la Sala el Civil i Penal es va declarar competent per a investigar el parlamentari regional pels fets descrits pel jutge del “cas Imelsa”, el titular d'Instrucció 18, en l'exposició raonada elevada a l'Alt Tribunal valencià.

En aquella exposició, el magistrat relacionava els indicis existents contra Domínguez en la peça separada en la qual s'investiga un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el Grup Popular de l'Ajuntament de València comès mitjançant les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

Aquella decisió del TSJCV es va produir després que el Tribunal Suprem assumira la competència per a investigar a l'exalcaldesa i senadora Rita Barberá pels mateixos fets. La mort de Barberá després de la seua declaració en el TS va derivar en l'arxiu de la causa per extinció de la responsabilitat penal.

El TSJCV es va declarar llavors competent per a investigar l'exregidor i diputat només pels fets relatats en l'exposició raonada, és a dir, pel delicte de blanqueig de capitals, malgrat que l'instructor del cas Imelsa, amb posterioritat a la remissió al TSJ de la part de la causa que afectada a Domínguez, va enviar a l'Alt Tribunal l'acte pel qual va ampliar a delicte electoral els fets investigats en aqueixa peça separada.

Els indicis contra Domínguez

La causa contra Domínguez té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del cas Imelsa va elevar al TSJ el passat mes de maig. El titular d'Instrucció 18 de València va entendre que, com que havia reconegut l'exregidor que va realitzar el donatiu de 1.000 euros pel qual estan imputats i han sigut interrogats tots els regidors, exregidors, assessors i exassesors que també van efectuar el pagament en vespres de les eleccions de 2015, seria “incoherent” no elevar exposició al TSJCV, per ser l'únic tribunal competent per a investigar i, si escau, jutjar el parlamentari autonòmic.

L'argument exposat per l'instructor era idèntic al que va utilitzar per a elevar al Tribunal Suprem la part de la investigació que afectava l'exalcaldessa.

La investigació per delicte electoral i blanqueig de capitals en l'Ajuntament de València és una peça separada del 'cas Imelsa', en el qual s'investiga la manipulació de contractes a canvi de comissions il·legals en diverses administracions de la Comunitat Valenciana: Diputació (a través de l'empresa Imelsa); Ajuntament (a través de la Regidoria de Cultura) i Generalitat (a través de l'empresa Ciegsa). La causa, que va nàixer l'abril de 2015, està oberta per malversació, frau en la contractació pública, suborn, tràfic d'influències, delicte electoral i blanqueig.

Etiquetas
stats