Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La ‘tamayada’ no va ser la primera traïció que va donar un Govern a la dreta: Zaplana va aconseguir l’alcaldia de Benidorm el 1991 amb la ‘marujada’

José María Aznar i Eduardo Zaplana, en un míting a València en 1994

Carlos Navarro Castelló

0

El 10 de juny de 2003, els llavors diputats socialistes Eduardo Tamayo i María Teresa Sáez es van absentar de la votació de la investidura del candidat del PSOE a la presidència de la Comunitat Rafael Simancas, que per la falta d’aquests dos vots no va poder ser elegit, malgrat el seu acord amb IU. El conegut com a ‘tamayada’ va aplanar el camí a la llavors líder del PP regional, Esperanza Aguirre, que després d’un avançament electoral forçat va aconseguir majoria absoluta.

El candidat del PSOE a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, afronta dimarts la sessió definitiva de la seua investidura amb les dretes del PP, Ciutadans i Vox encoratjant els fantasmes de la ‘tamayada’ en un intent que es repetisca el mateix escenari que fa 16 anys.

No obstant això, aquest cas, malgrat ser un dels més coneguts, no va ser el primer cas en què la traïció d’un membre d’un partit d’esquerres atorga un Govern a la dreta, com ha recordat en el seu compte de Twitter el vicepresident del Govern valencià, Rubén Martínez Dalmau (Podem).

Corria l’any 1991 quan un jove i ambiciós Eduardo Zaplana, sota les sigles del PP, va aconseguir arrabassar al PSPV-PSOE l’alcaldia de Benidorm gràcies a una trànsfuga socialista.

Les eleccions del mes de maig van propiciar una majoria del PSPV, però mig any després el PP va aconseguir que prosperara una moció de censura amb la trànsfuga socialista Maruja Sánchez com a protagonista.

El que va ser elegit president de la Generalitat Valenciana el 1995 i ministre amb José María Aznar des de l’any 2002, va ser detingut i empresonat al maig de l’any 2018 en el marc de l’operació Erial, acusat dels delictes de blanqueig de capitals, suborn i prevaricació per haver cobrat comissions per l’adjudicació de contractes de la Generalitat.

Zaplana, després de passar de la presó de Picassent a l’hospital La Fe per la gravetat de la patologia que pateix vinculada a la leucèmia, va ser donat d’alta al juny de l’any passat, fet que li va permetre eixir de la presó provisional decretada per la jutgessa.

L’expolític va ser captat per les platges de Benidorm, tal com va gravar el diari Información d’Alacant la setmana passada i com feia abans de ser detingut per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Etiquetas
stats